YDS puanı kimlerin ne işine yarayacak

YDS puanlarının kimler tarafından hangi alanlarda kullanılabileceğini detaylı olarak inceliyoruz.

Kısa bilgi

KPDS, ÜDS ve KPSS yabancı dil sınavları kaldırıldı. Artık bunların yerine sadece YDS yapılıyor ve bu sınavların kullanıldığı alanlarda YDS puanları kullanılıyor.

Yeni YDS başvuruları 12-25 Şubat 2015 tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacak. Sınav 5 Nisan 2015'te gerçekleşecek.

YDS'yi kullanabilecek olanlar

1- KPSS lise adayları: KPSS merkezi yerleştirmelerinde bazı kurum kontenjanlarında aranılan şartlar arasında öğrenim şartının yanında yabancı dil şartı da yer alabilmektedir. Lise düzeyinde nadir görülen bir durum olsa da KPSS'den düşük puan alan bir aday yabancı dil belgesi sayesinde çok sayıda adayın önüne geçerek kadrolara yerleşebilir.

2- KPSS önlisans adayları: KPSS merkezi yerleştirmelerinde bazı kurum kontenjanlarında aranılan şartlar arasında öğrenim şartının yanında yabancı dil şartı da yer alabilmektedir. Bu durum önlisans düzeyinde liselere göre daha sık görülebilmektedir. KPSS'den düşük puan alan bir aday yabancı dil belgesi sayesinde çok sayıda adayın önüne geçerek kadrolara yerleşebilir.

3- Üniversite 3 veya 4'üncü sınıfta okuyanlar: Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunmaktadır. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler.

4- KPSS lisans adayları: Lisans düzeyinde her yerleştirmede çok sayıda kontenjan için yabancı dil puanı istenmektedir. Özellikle lisans adaylarının YDS'ye girmeleri kendileri açısından önemli bir avantaj oluşturacaktır.

5- KPSS A grubu adayları: A grubu puanlar arasında 91 tanesinin içinde yabancı dil bileşeni bulunmaktadır. A grubu hukuk,iktisat,maliye alanlarına çok iyi hazırlanan bir aday, YDS'ye girmezse 91 tane puan türü hesaplanmayacak ve bir çok kurum sınavına giremeyecektir (gelir uzmanlığı da buna dahildir). Bu yüzden a grubu adayların hepsinin YDS'ye başvurması gerekmektedir. A grubu adaylar için yabancı dil gerekliliğini daha sonra detaylı olarak ele alacağız.

6- Kamu personeli: Kamuda çalışanlardan yabancı dil tazminatı almaya hakkı olanların bu tazminatı alabilmeleri için YDS'ye girmeleri gerekmektedir. Yabancı dil tazminatından yararlanma hakkı olmadığı halde sınava girip başarılı olmak tazminat isteme hakkı doğurmaz.

7- 4/B sözleşmeli personel: Kurumlarda 4/B'li mütercim veya tercüman olarak çalışmak isteyenlerin (B) seviyesinde; çözümleyici veya programcı olarak çalışmak isteyenlerin ise (D) seviyesinde YDS puanına ihtiyaçları vardır.

8- Yüksek lisans adayları: Yüksek lisans (master) öğrencisi alımlarında ALES puanı ile birlikte yabancı dil puanı da aranmaktadır. Master öğrencisi olmak isteyenlerin YDS'ye girmeleri gerekmektedir. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversiteden yüksek lisans programları için YDS sonuçlarının kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmeleri gerekmektedir

9- Araştırma görevlisi olmak isteyenler: Araştırma görevlisi seçme ve atama işlemlerinde yabancı dil yeterlik sınavı yerine YDS sonuçlarının kullanılması olanağı bulunmaktadır. Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebileceklerdir.

10- Doktora adayları: Doktora öğrencisi alımlarında ALES puanı ile birlikte yabancı dil puanı da aranmaktadır. Doktora öğrencisi olmak isteyenlerin YDS'ye girmeleri gerekmektedir.

11- Doçent adayları: Doçent adaylarının YDS'ye girmeleri ve 100 üzerinden en az 65 almaları gerekmektedir.

12- Doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar: bu kişilerin YDS'ye girerek 100 üzerinden en az 55 almaları gerekmektedir.

13- Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği: Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği" uyarınca, mesleki bilgi sınavlarının sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birinden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır. 2013 yılından itibaren KPDS ve ÜDS sınavları uygulanmayacağından adayların yabancı dil yeterliliği için YDS'ye girmeleri yararlarına olacaktır.

14- Yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenler: Yükseköğretim Kurulu tarafından yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemlerinde Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca YDS sonuçları kullanılabilecektir.

Kutay Seymen ARIKAN

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

YDS - Yabancı Dil Sınavı Haberleri