Yazının icadından önce zamanın dönemlendirilmesi

Yazının icadından önce zamanın dönemlendirilmesi nasıl oluyordu bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tarih öncesinin sınıflandırılmasında, insanın sosyo-ekonomik hayatını ilgilendiren teknolojik gelişmeler esas alınmıştır. Bu konuda günümüze kadar ortaya konan birçok modeller vardır. Bunlardan öne çıkan bazıları:

a) Teknolojik Model [kullanılan aletlere göre Eski Taş (Paleolitik) Çağı, Orta Taş (Mezolitik ) Çağı, Yeni Taş Çağı (Neolitik), Bakır Taş (Kalkolitik ) Çağı]

b) Sosyoekonomik Model(avcılık, balıkçılık, çobanlık, tarım ve uygarlık aşamaları)

c) Kültürel Model [Yazı merkezli, tarih öncesi (prehistoria) ve tarih çağları şekline iki dönem]

d) Arkeolojik model (yabanıllık, barbarlık ve uygarlık dönemleri)

e) Ekonomik ve Toplumsal Model (Yabanıllık Çağı ve Uygarlık Çağı) vd. Sonuç olarak günümüzde üzerine uzlaşılan aşağıdaki şablon kullanılmaktadır.

  • Yaklaşık; MÖ 1 milyon- 15000 Eski Taş Çağı (Paleolitik Çağ)
  • Yaklaşık; MÖ 15000- 8000 Ara Taş Çağı (Mezolitik Çağ)
  • Yaklaşık; MÖ 8000- 5500 Yeni Taş Çağı (Neolitik Çağ)
  • Yaklaşık0 MÖ 5500- 3000 Bakır Taş Çağı (Kalkolitik Çağ)
  • Yaklaşık; MÖ 3000- 1200 Tunç Çağı

Unutulmamalıdır ki her coğrafi bölgede insanların izlemiş olduğu gelişim seyri diğerleri ile aynı dönemlerde olmamıştır. Bu şablon ortalama kabul edilen verilerdir.

PALEOLİTİK 3 - 1500 Karain ve Yarımburgaz Mağaraları. İnsanoğlu ayakları üzerinde

MEZOLİTİK Yaklaşık 15.000-8.000 Samsun Tekeköy, Antalya Belbaşı ve Beldibi Kumbucağı Mağaralarında renkli duvar resimleri. Üretici-Yerleşik hayat

NEOLİTİK Yaklaşık 8.000-5.5000 Ergani Çayönü, Burdur Hacılar, Konya Çatalhöyük, Karaman Canhasan vd. Yerleşik düzene geçiş, sırlarla dolu Şanlıurfa Göbeklitepe

KALKOLİTİK MÖ 5.500-3200 Burdur Hacılar, Denizli Beycesultan, Karaman Canhasan, Mersin Yumuktepe İstanbul Fikirtepe vd. Yaygın seramik kaplar, konut alanlarının dışında mezarlar.

TARİH ÇAĞLARI TUNÇ (Bronz)MÖ 2000-12000 Malatya Arslantepe, Çorum Alacahöyük, Çanakkale Truva V-I. vd. çömlekçi çarkı, kent dokusunda gelişme, çoğalan boyalı seramik, mezar ve ölü gömme kültünde heykeller ve ölü armağanları Asur ticareti ile Anadolu’da yazı yaygınlaşmıştır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri