Yazın gölge hoş kışın çuval boş ile aynı anlama gelen atasözü

Yazın gölge hoş kışın çuval boş ile aynı anlama gelen atasözü hangisidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

"Kışın gölgesi, yazın serinliği" atasözü, "Yazın gölge hoş kışın çuval boş" atasözü ile aynı anlama gelir. Her iki atasözü de, yazın serin bir yerde olmanın ve kışın da erzak gibi hazırlıkların yapılmasının önemini vurgular. İkisi de, bir şeyin hazırlığı önceden yapılmadığı takdirde, sonuçta sıkıntıların yaşanabileceğini ifade eder.

Benzer atasözleri:

  • Emek olmadan yemek olmaz.
  • Toprağı işleyen ekmeği dişler.
  • Ne ekersen onu biçersin.
  • Yazın başı pişenin, kısın aşı pişer.

Yazın gölge hoş, kışın çuval boş anlamı şu şekilde :

1. Yazın çalışma, kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışmayıp keyiflerine bakanlar, gününü gün ederler, kışın zor şartlarında yiyecek bulamazlar; sıkıntıya düşer ve ona buna avuç açarlar.

2. Gençliğinde çalışmayıp tembel tembel oturan, eğlenceye dalan, mal-mülk edinmeyen, kazanç sağlamayan kimse ihtiyarlığında ya da hastalığında sıkıntıya düşer; perişan olur.

Çalışma ve hasat mevsimi olan yazda yan gelip gölgede yatan kimse, herkes çuvalını doldururken tembellik yapmanın cezasını kışın aç kalmakla çeker. İnsan hayatını gençliğinde, henüz gücü yerindeyken kurar. Gençken bir şeyler kazanmayıp zevkleri peşinde koşan kişi, hastalığında ya da yaşlılığında bunun acısını çeker. İnsanlar yarınlarını bugünlerden hazırlamalıdır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

ÖDEV & BİLGİ DÜNYASI Haberleri