Yazılım Mühendisi bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin yazılım tasarımını hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yapan kişidir.
Yazılım Mühendisleri;
• Hazırlanacak yazılımla ilgili müşteri ilişkilerini kurar,
• Müşterilerden aldığı bilgiler doğrultusunda analiz ve tasarım yapar,
• Program yazar, programı test eder ve eksiklik varsa düzeltir,
• Yazılımı sorunsuz şekilde çalışır hâle getirdikten sonra, gerekli durumlarda kullanım yönergesini hazırlayarak kullanıcıların eğitilmesini sağlar.
Bu mesleği yapacak kişilerin genel olarak, tasarım yeteneği olan, fen ve matematik alanlarına ilgili, bildiklerini başkalarına aktarabilen, dikkatli, sabırlı, ekip çalışmasına yatkın, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kişiler olması gerekir. Genellikle iyi aydınlatılmış ve temiz büro ortamında çalışırlar. Projelere bağlı olarak seyahat etmeleri gerekebilir. Çalışırken üst yönetimle, programcılarla ve müşterilerle yoğun olarak iletişim hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültelerinin Yazılım Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans programında verilmektedir.
Çoğunlukla özel sektörde olmakla birlikte kamu sektöründe de çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iştir. Bu nedenle parasal olarak fazla sermayeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Yazılım Mühendisleri kendi işlerini kurabilirler. Yeni mezunlar genellikle ilk yıllarda programcı olarak görev yaparak genel işleyişlerle ilgili tecrübe sahibi olurlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarının verdiği eğitimlere katılarak katılma belgesi alanlar Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında yeterli puanı almaları durumunda İş Güvenliği Uzmanı Belgesine sahip olabilirler. Bu şekilde Yazılım Mühendisleri İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.
Benzer Meslekler;
- Bilgisayar Mühendisi
- Bilgisayar Programcısı