Yaya, taşıt, yaya kaldırımı, yaya geçidi, alt geçit, üst geçit, trafik işaret levhası, ışıklı trafik işaret cihazı, banket

Yaya, taşıt, yaya kaldırımı, yaya geçidi, alt geçit, üst geçit, trafik işaret levhası, ışıklı trafik işaret cihazı, banket ve toplu taşıma nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kara yollarında hareketsiz duran veya hareket eden insana yaya denir. Taşıt sürücüleri de kullandıkları taşıttan inince yaya olurlar.

İnsan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlara taşıt denir. Taşıtlar motorlu olabileceği gibi motorsuz da olabilir.

Kara yollarında yalnız yayaların kullanması için ayrılmış alana yaya kaldırımı denir. Yaya kaldırımları genellikle taşıt yollarından daha yüksek olur.

Taşıt yolunda, yayaların karşıya güvenli geçebilmelerini sağlamak için yol çizgileri ve trafik işaret levhaları ile belirlenmiş alana yaya geçidi denir.

Kara yolunun, diğer bir kara yolunun veya demir yolunun altından yayaların geçmesini sağlayan yapıya alt geçit denir. Alt geçitler yayaların güvenle karşıya geçebilecekleri yerlerdendir.

Kara yolunun, diğer bir kara yolunun veya demir yolunun üstünden yayaların geçmesini sağlayan yapıya üst geçit denir. Üst geçitler de alt geçitler gibi yayaların güvenle karşıya geçebilmesi için yapılmıştır.

Trafikle ilgili sembol, renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan levhalara trafik işaret levhası denir. Trafik işaret levhaları verdikleri mesaja göre farklı şekillerde ve renklerde olabilir.

Trafiği düzenlemede kullanılan, üzerinde çeşitli renk, sembol ve yazı bulunan, bir talimatın aktarılmasını sağlayan ışıklı cihazlara ışıklı trafik işaret cihazı denir.

Yaya kaldırımı bulunmayan kara yollarında, taşıt yolu kenarında yayaların ve hayvanların kullanabileceği alana banket denir. Banketlerden zorunlu hâllerde taşıt sürücüleri de yararlanır.

Ulaşım ihtiyacının çok sayıda insanın aynı anda taşınması ile karşılanmasına toplu taşıma denir. Özellikle ulaşım maliyetinin düşürülmesi, çevre kirliliğinin önlenmesine katkısından dolayı tercih edilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri