Yavaş şehir adıyla bilinen ve Dünyanın pek çok ülkesinde ilgi gören hareket nerede başlamıştır

Yavaş şehir adıyla bilinen ve Dünyanın pek çok ülkesinde ilgi gören hareket nerede başlamıştır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru :Yavaş şehir adıyla bilinen ve Dünyanın pek çok ülkesinde ilgi gören hareket nerede başlamıştır 

A- Almanya

B- Japonya

C- İtalya

D- Hindistan

Doğru Cevap: İtalya

Yavaş Şehir nedir?

Yavaş Şehir (Cittaslow) hareketi 1999 yılından beri pek çok farklı ülkede karşımıza çıkıyor. Günümüzde şehir denince aklımıza; koşturması bol, kalabalık ve gürültülü yerler geliyor. Oysa yavaş şehirler bu aklımıza gelen şehir imajının tam tersini oluşturuyor. Bu şekilde nitelendirilen şehirlerde kimse acele etmiyor, etrafta gereksiz bir kalabalık ve gürültü bulunmuyor.
 
Bu halleriyle yavaş kentler; günümüzün modern cennetleri haline geliyor.
 
1999’da Paolo Saturni’nin vizyonuyla ortaya çıkan Cittaslow fikri, günümüzde tüm dünyaya yayılmış durumda. Bir şehrin bu şekilde adlandırılabilmesi için, yetmiş ayrı kriteri sağlaması gerekiyor. Bu kriterler; çevre, altyapı, kentsel yaşam, turizm politikaları gibi farklı alanlarda yoğunlaşıyor. Bunların yanında; sanat, sosyal uyum, misafirperverlik gibi politikalar da esas alınıyor. Yavaş şehir unvanı almak isteyen kent, başvurusunda bu hususlara uygunluğunu belgeliyor. Eğer bu belgeleme olmazsa maalesef unvanı alamıyor. Belirlenmiş olan kriterler; bir şehirde sürdürülebilir, sakin bir hayatı hedefliyor.

Yavaş şehirlerin ortak özellikleri nelerdir?

Türkiye’de ve dünyada yavaş şehir unvanını almış şehirler, belirlenen kriterlerde ortaklık sağlıyor. Bu kriterler çeşitlilik gösteriyor. Ancak şehrin kendine has dokusunun korunması, yerel lokantaların desteklenmesi önem arz ediyor. Trafiğin ve gürültü kirliliğinin azaltılması, nüfusun belli bir sayının altında olması gerekiyor. Yerel el sanatlarının korunması ve hava kirliliğinin azaltılması da kriterler arasında bulunuyor. Bu ve diğer kriterleri sağlayan şehirler başvuru yapabilir hale geliyor.

Yavaş şehir olmanın faydaları nelerdir?

Yavaş kentler kendilerine has özellikleri ile turistler için alternatif bir rota oluşturuyor. Turistler bu şehirleri yakından tanımak ve sakin birkaç gün geçirebilmek istiyor. Bu durum, şehrin ekonomisine katkı sağlarken, aynı zamanda yerel değerler ve lezzetler de böylelikle korunmuş oluyor.
 
Bu şehirlerdeki yaşam sürdürülebilir olmasıyla da öne çıkıyor. Hava, trafik, gürültü kirliliğinden uzak bu kentlerde, alternatif enerji, ulaşım kaynakları kullanılıyor. Ayrıca bu şehirlerde çevre bilinci ve duyarlılığının da arttığı gözlemleniyor.

Türkiye’deki yavaş şehirler hangileridir?

Dünyada otuz farklı ülkeden 208 farklı şehir “Yavaş Şehir” unvanıyla anılıyor. Türkiye’de ise on bir yavaş kent bulunuyor. Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz’de birden fazla şehir bu isimle anılıyor. Bunların yanı sıra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde de bu tarz kentler bulunuyor.
 
Türkiye’nin ilk yavaş şehir unvanını alan kent ise Seferihisar. Eğirdir, Gerze, Akyaka, Gökçeada, Halfeti, Perşembe, Şavşat, Taraklı, Vize de listede sıralanıyor. Yalvaç ve Yenipazar da yavaş kent olarak anılıyor. Türkiye’nin en son yavaş şehrini ise Erzurum’un Uzundere ilçesi oluşturuyor. Bolu’nun Göynük ilçesi ise bu tip şehirlerden olmak için sıraya girmiş bulunuyor. Eğer siz de bu yeni nesil akıma katılıp, bir Cittaslow şehrinde yaşamayı düşünüyorsanız Milliyet Emlak üzerinde yer alan yavaş kentlere göz atabilirsiniz!

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yarışma Soruları Cevapları Haberleri