Kur'an-ı Kerim mealinden Yasin suresi 39 ayetinin meali:
"Ayın dolaşımı için de konak yerleri (evreler) belirledik. Nihayet o, eğrilmiş kuru hurma dalı gibi olur."
Kur'an-ı Kerim mealinden Hicr suresi 21. ayet meali:
"Her şeyin hazineleri sadece bizim katımızdadır ve biz oradan indirdiğimizi belirli bir ölçüye göre indiririz."
Kur'an-ı Kerim mealinden Mü'minun suresi 18. ayet meali:
"Gökten uygun ölçüde su indirir, onu arzda tutarız. Kuşkusuz bizim onu gidermeye de gücümüz yeter."
Bu ayetlerde kader kelimesinin hangi anlamlarda kullanıldığını belirleyiniz ?
Yasin suresi 39. ayete göre:
Günümüzdeki bilgilere göre Ayın geçtiği yol tam daire şeklinde değildir. Bir tarafı konkav bir eğrilik göstermektedir. Milyarlarca yıldır dönmelerine karşın ne güneşin aya çarptığı, ne gecenin gündüzün önüne geçtiğine şahit olunmamıştır. Yüce Allah (c.c) istemediği sürece görülemez de.
Hicr suresi 21. ayet göre:
Yüce Allah'ın bizlere göndermiş olduğu, vermiş olduğu her şey belirli bir düzen, kaide ve oran içerisindedir. Bu oran mükemmeldir. Hala sırı çözülememiştir. İnsan vücudundaki damarların yerleşme durumu büyük bir mucizedir. Allah ol der ve olur.
Mü'minun suresi 18. ayete göre ise:
Su olmadan yaşam olmaz. İnsanın 4/3'ü sudur. Bizlere suyu veren de Allah'tır. Allah dilerse alır, dilerse de verir. Su olmadan yaşam da olmaz idi. Ancak her şeyi belirli bir ölçü ve düzen içerisinde yaratan Allah, her şeyi de düşünmüştür.
Buradaki kader, evrensel yasaları açıklamak için kullanılmıştır. Sorulan her bir ayetin diğerleri ile ortak noktası, bu evrensel yasalardır. İlkinde Dünyamızın uydusu olan Ay'ın evrelerinden bahsedilmişken, diğerinde evrendeki her şeyin belli bir ölçü içerisinde olduğundan söz edilmiş; bir diğerinde ise yağmur oluşumundan bahsedilmiştir.