Sınava sürücü belgesi ile girmeye çalışan adaylar geri çevrildi. Yanında çanta, saat, yüzük ve benzeri aksesuarlarla gelen adaylar eşyalarını emanete bıraktı. Okul bahçelerinde bekleyen veliler ise sınav boyunca çocuklarına dua etti. Adaylar, sözel bölümün sorularını sayısala göre daha kolay bulduklarını söyledi. Türkçe sorularının daha kısa ve yoğunlaştırılmış, matematik sorularının ise geçen yıla göre daha kolay olduğunu dile getirdi.
Sınav sorularının sadece yüzde 20’sinin açıklanacak olması hem öğrencileri hem de eğitimcileri endişeye sevk etti. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), geçtiğimiz yıl düzenlenen sınavlara ait soru ve cevapları, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarması ve soru havuzu oluşturma gerekçesiyle soruların tamamını açıklamayacak olması büyük tepki çekti. Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri testlerinden en fazla 8’er sorunun cevabını test edebilecek öğrenciler de bu yüzden tedirgindi. Burcu Ufuk adlı öğrenci sınav sorularının tamamının yayınlanmamasının kendisini endişelendirdiğini belirterek, “Adaletli bir sınav olacağından şüphe duyuyorum.” dedi. Tarihi çok sevdiği için çok kolay geçtiğini dile getiren Şebnem Sarı da “Sınavım iyi geçti. Ama hangi gerekçe ile sorular açıklanmayacak anlamıyorum. Madem öyle soruların tamamını yayınlamasınlar.” diyerek hataların nasıl belirleneceği konusunda şüphe duyduğunu ifade etti. Kızının sınavdan çıkmasını bekleyen Güler Abul adlı veli heyecanlı olduğunu ve bunu çocuğuna yansıtmamaya çalıştığını söyledi. Abul, “Allah tüm çocuklarımızın gönlüne göre versin.” diye konuştu.
Sınavda telefonu çalınca yakalandı
Kahramanmaraş’ta, Kanunu İlköğretim Okulu’nda YGS’ye giren Aysun G. kontrol noktasından cep telefonuyla geçti. Sınavın 40’ıncı dakikasında cep telefonun çalmasıyla fark edilen öğrenci, salon görevlileri tarafından dışarı çıkartıldı. Durumun polise bildirilmesiyle öğrenci gözaltına alındı. Kontrol noktasında görevli bayan polis memuruyla ilgili de yasal işlem başlatıldığı öğrenildi.
Meydandaki gürültü öğrencilerin kâbusu oldu
YGS için Borsa İstanbul Zeytinburnu Anadolu Lisesi’ne gelen veliler, Nevruz kutlamaları için Kazlıçeşme Meydanı’na gelen grupların attığı sloganlara, ‘çocuklarının dikkati dağıldığı’ gerekçesiyle isyan etti. Grupların attıkları sloganları engellemek için öğrenci velileri kartonlara ‘Sınav Var’ yazarak uyarılarda da bulundu. Sınavdan çıkan bazı öğrenciler, gürültüden dikkatlerinin dağıldığını, başarılı olamadıklarını, kendilerine kulaklarını tıkamaları için pamuk verildiğini söyledi.
Elektronik kelepçe nedeniyle sınava alınmadı
Samsun’da elektronik kelepçe takan 24 yaşındaki Emre Atmaca YGS’ye girmek için okuluna geldi. Ancak üst araması yapan polis, bu şekilde içeriye giremeyeceğini söyleyerek ÖSYM ile iletişime geçti. Yapılan telefon görüşmeleri sonrası ÖSYM yetkilileri, Atmaca’nın bu şekilde kesinlikle sınava alınmaması yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine mağdur olan Atmaca, olay yerinde tutanak tutturarak okuldan ayrıldı.
Her engelliye ayrı sınav
Bursa’da YGS’ye giren engelliler için Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde ayrı sınıflar oluşturuldu. 32 öğrenci 32 ayrı sınıfta soruları cevaplandırdı. Gül Esen isimli 35 yaşındaki engelli, “Çok çalışamadım ama heyecanlıyım. Bugün sınava giriyorum. İnşallah psikolog olmak istiyorum.” diye konuştu.
Sınava gireceği gün toprağa verildi
Bursa’nın İnegöl ilçesinde sınavdan bir gün önce yolun karşısına geçmek isterken bir minibüsün çarpması sonucu yaşamını yitiren 17 yaşındaki Gülseren Ceylan, gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenaze törenine Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Nene Hatun Kız Meslek Lisesi Müdürü Hakan Esen, genç kızın ailesi, yakınları, okuldan arkadaşları ve çok sayıda kişi katıldı.