Ülke, bölge, şehir ve ilçe nüfus yoğunlukları belli verilere göre değerlendirilmektedir. Ulaşım, iletişim, eğitim, sağlık hizmetleri gibi genel hizmet alanlarının varlığı ve gelişmiş olması bir yerdeki nüfus yoğunluğunun oluşmasında ve nüfusun belli özelliklere sahip olmasında etkilidir.
Yaşadığımız yerde ve bağlı olduğumuz ilde yer şekilleri ve nüfus özellikleri bakımından farklılıklar bulunmaktadır. Yaşadığımız yer tepe ve dağlar arasında kalan geniş bir düzlükten oluşmakta ve bir boğazdan meydana gelerek iki yakaya ayrılmaktadır. Nüfus olarak da yaklaşık olarak on altı milyona doğru yaklaşmaktadır. Yoğun bir nüfusu bulunmaktadır.
İstanbul'un kurulu olduğu Çatalca ve Kocaeli yarımadaları aşınmış birer platodur. Bu platoların ortasından kabaca kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda İstanbul Boğazı geçer. İstanbul Boğazı'nın oluşumu ile ilgili bilimsel olarak kesin kabul görmüş bir açıklama yoksa da, açıklamalar içinde en yaygın olanı; jeolojik açıdan İstanbul Boğazı'nın deniz suları ile dolmuş bir fay çöküntüsü olduğudur.
İstanbul'un yer şekillerine bakalım:
- Marmara Denizi'ne kıyısı vardır.
- Karadeniz'e kıyısı vardır.
- Engebeli bir arazisi vardır.
- Yüksek bir yüzdesi platodur.
- Yaklaşık %20'si dağdır.
İstanbul'un nüfusu ile ilgili genel özellikleri:
- 2021 yıl sonu itibari ile 15 milyon 840 bin insan yaşamaktadır.
- Dünya'nın en büyük beşinci şehridir.