Sizler için İstanbul, Ankara, İzmir ve Gaziantep’te bulunan bilim merkezlerimizi yazdık. Bu bilim merkezlerinden birisini defterinize yazabilirsiniz. Farklı bir şehirde yaşıyorsanız ve size bu soruda yardımcı olmamızı istiyorsanız yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Ankara-Ali Kuşçu Bilim Merkezi
Binası Mamak Belediyesi’nce yapılan ve SCOP tarafından işletilen Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’nde bir planetaryum ve bir uzay sergisi bulunmaktadır. Planetaryumda dev teleskoplardan alınmış görüntüler ve uzayla ilgili filmler küresel bir perdede izlenebilmektedir. Uzay sergisinde uzayla ilgili bilgiler sunulmaktadır. Merkezde ayrıca STEM atölyeleri ve çeşitli bilimsel etkinlikler yürütülmektedir.
Ankara-Feza Gürsey Bilim Merkezi
Adını, uluslararası bilim camiasınca tanınan, çeşitli uluslararası ödüller almış ünlü bir bilim insanımız olan Prof. Dr. Feza Gürsey’den alan ve Türkiye’nin ilk bilim merkezi olan Feza Gürsey Bilim Merkezi; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime katkı hedefleri doğrultusunda, 23 Nisan 1993 tarihinde kurulmuştur. İçinde yer alan yaklaşık 50 parçalık deney seti ile her yaştan ve her meslekten kişilere, meraklılara ve araştırmacılara sunulan merkez, yeni sergi tasarımları ile gelişmekte, ziyaretçilerini “Bilim Merkezi” kavramının sunduğu o muhteşem dünya ile karşılamaktadır.
Ankara-ODTÜ Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı
ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağlı olarak 2006 yılından günümüze faaliyet gösteren Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı (BTKSA), tarım aletlerinin yanı sıra uçak ve lokomotif gibi büyük ölçekli nesnelerin sergilendiği açık hava sergisiyle kapalı mekân sergilerinden oluşmaktadır. Kapalı mekân sergileri Klasik Otomobil Sergisi, Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi ve Uygulamalı Bilim Merkezi’dir. Bilim merkezinde 70’in üzerinde farklı, etkileşimli, ellerim ve zihnim iş başında imkânı sunan sergi düzeneği ve bir de gökevi bulunmaktadır.
Ankara-Polatlı Belediyesi Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi
Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara Polatlı Belediyesi işbirliği ile 29 Ekim 2014 tarihinde kurulan Polatlı Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi 74 adet deney seti, 34 kişilik planetaryumu ve bilim kurgu stüdyosuyla hizmet vermektedir.
Eskişehir Bilim Deney Merkezi
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 Nisan 2012 tarihinde kurulan Eskişehir Bilim Deney Merkezi ziyaretçilerine günlük yaşamı kolaylaştıran birçok aletin aslında hangi bilimsel sürecin sonucunda oluştuğunu öğrenebilecekleri, gelişim süreçlerini görebilecekleri ve bunları deneyebilecekleri ortamlar sunmaktadır. Ayrıca merkezde Sabancı Uzayevi adında bir planetaryum bulunmaktadır.
Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi
3.500 m² kapalı, 1.500 m² açık alana sahip Gezegenevi ve Bilim Merkezi, yaşadığımız dünyanın ve evrendeki yerinin anlaşılmasında katkıda bulunan, eğlendirirken bilgilendiren bir öğretim ortamıdır. Gezegenevi, çeşitli gök cisimlerini ve onların uzay boşluğundaki hareketlerini bir seyirci topluluğuna izletebilmek için özel olarak tasarlanmış bir salondur. Salonda yarım küre biçimli bir kubbe ekran şeklinde perde bulunmaktadır. Kurgulanmış bir senaryo çerçevesinde yansı aracının ürettiği astronomik görüntüler, karanlık salonun kubbesinin iç yüzeyine yansıtılarak izleyicilere uzay boşluğunda gezintiye çıkarmaktadır.
İstanbul-Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi
2008 yılından beri faaliyet gösteren Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi’nde kimya, biyoloji, fen-teknoloji, fizik, matematik laboratuvarları; kod, robot, arduino, botanik, genetik, scracth, 3d yazıcı, drone, model uçak, app inventor atölyeleri; misafirhane ve kütüphane bulunmaktadır.
İstanbul-İTÜ Bilim Merkezi
İlk olarak 2000-2004 yılları arasında faaliyet göstermiş olan ve o dönemdeki ismi İTÜ Deneme Bilim Merkezi olan İTÜ Bilim Merkezi için çalışmalar 2006 yılında tekrar başlatılmıştır. İTÜ Bilim Merkezi 7 Kasım 2007 tarihinde, Taşkışla yerleşkesinde bulunan eski yerinde tekrar ziyarete açılmıştır. 1.500 m2’lik kapalı ve 3.500 m2’lik açık alana sahip olan merkezde optik yanılsama, mekanik, elektrik, uzay, matematik, akışkanlar dinamiği, ses ve titreşim tematik alanlarından yaklaşık 70 birim bulunmaktadır. Merkez’de 140 izleyici kapasiteli bir de konferans salonu ve ziyaretçilerin serbestçe yararlanabilecekleri bir kütüphane vardır.
İstanbul-Sancaktepe Bilim Merkezi
Sancaktepe Bilim Merkezi toplumun her kesimine bilimsel bilginin ulaştırılması ve teknolojik gelişmelerin etkinlikler yoluyla kavratılması amacıyla 2014 yılında hizmete açılmıştır. Planetaryum, gözlemevi ve deney ünitelerinden oluşmaktadır.
İstanbul-Sultangazi Belediyesi Bilim Merkezi
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bilim Merkezi olarak da bilinen bu bilim merkezi, Sultangazi Belediyesi tarafından kurulmuştur ve işletilmektedir. Burada hem sergi alanları, hem de 3-12 yaş arasındaki çocukların eğitim alabilecekleri atölyeler bulunmaktadır.
İzmir-Dost Bilim Evi – Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi
İzmir Bornova’da aşılan Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde astronomi, biyoloji, kimya, fizik, mekatronik ve yenilenebilir enerji, doğa tarihi ve fosil bilim kulübü ve bilim tarihi ve felsefesi kulübü bulunmaktadır.
İzmir-Karşıyaka Belediyesi Bilim Müzesi
Karşıyaka Belediyesi, Ege’nin ilk bilim müzesini, Bahçeşehir Kolejleri işbirliği ile 11 Mart 2009 tarihinde imzalanan protokol ile açmıştır. Müzede her yaştan insana, özellikle 12-15 yaş grubundaki çocuklara bilimin temel prensiplerini ya da teknolojik gelişmeleri göstermeyi, onlara bilim ve teknolojinin günlük yaşamımız üzerindeki etkilerini anlatmayı amaçlayan öğrenme istasyonları, yaklaşık 100 adet deney düzeneği ve yaklaşık olarak da 15 adet kiosk bulunmaktadır.
İzmir-Ödemiş Belediyesi Deneme ve Bilim Merkezi
Ödemiş Belediyesi Deneme ve Bilim Merkezi İzmir Ödemiş’te bulunan bilim merkezidir. Burada 52 adet sergi düzeneği bulunmaktadır. Bilim merkezinde bilim gösterileri yapılmakta, bilim insanlarının yaşamlarını konu alan filmler izlenebilmekte, bilim şenlikleri, proje yarışmaları ve bilimsel geziler düzenlenmektedir.