Atatürk niçin dinin okullarda öğrenilmesini istemiş olabilir?
Atatürk, cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte laiklik ilkesi sayesinde birçok inkılap yapma imkanı bulmuştur. İnkılapların en önemlileri eğitim alanında yapılmıştır. Harf inkılabı, karma eğitim, tevhidi tedrisat, tekke ve zaviyelerin kapatılması, medreselerin kapatılması bu kapsamda yapılmıştır.
Atatürk dinin okullarda öğrenilmesini istemiştir. Böylece resmiyetin dışına çıkılmasını önlemiş ve dinin baskı aracı olarak kullanılmasını da önlemek istemiştir. Dini hurafelerden arındırmak ve saf şekliyle insanların öğrenmesini sağlamak için din eğitim ve öğretimi okullara taşınmıştır. Okullarda din sadece kanunlar tahakkümünde ele alınmaktadır. İslam ve dünya inanç sistemleri ayrıntılı bir şekilde öğretilmekte ve kültür değerlerinin kazanılması sağlanmaktadır.
Aşağıdaki noktalı yerlere “Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız.
Bir işi ehline yaptırılmalıdır. Eğer iş, ehline yaptırılmaz da taklitçilere yaptırılırsa, istenilen gibi değil, ters bir sonuç verir. Nitekim hekim dururken, hekimlik taslayan birinin tedavisine başvurulması, insanın hayatına mal olabilir. Dini bilgisi yetersiz kimse de, kendi görüşlerini din sanarak bize aktarır da; bizim dinden soğumamıza sebep olabilir. Uzmanına yaptırılmayan işler, insanı büyük zararlara sokar. Alanında derme çatma bilgisi olan bir doktor, insanın ölümüne yol açabilir. Bilgisiz din adamı da yanlış öğütlerle insanın dini inanışlarında sapmalara yol açar.