İnsanın sosyal bir varlık olması ve toplu halde yaşaması sebebiyle birbirinin yardımına ihtiyaç duyar. Her bireyin kendisine gerekli şeyleri tek başına elde etmesi mümkün olmadığından insanlar birbiriyle yardımlaşmalıdır. İnsanların değişik yeteneklerle donatılması ve farklı imkânlara sahip olmaları sebebiyle aralarında iletişim kurmaları, birbirleriyle kaynaşmaları, dayanışma ve yardımlaşma içinde bulunmaları ve bu suretle eksiklerini gidermeleri gerekmektedir.
Yardımlaşmak kişiyi iyi bir insan yapar, birlik ve beraberlik, merhamet, sevgi gibi duygularını güçlendirmektedir. Yardıma ihtiyacı olan her insana ve her hayvana, elimizden geldiğinde maddi ya da manevi olarak yardım edilmeli, destek verilmelidir. İnsan yaşadığı çevreye duyarsız kalmamalı, ailesine, arkadaşlarına, komşularına, yardıma muhtaç olan kişilere, hayvanlara yardım etmelidir.
Herkesin yardımı kendi yetenek ve imkânlarına göredir; meselâ âlim bilgisiyle, zengin malıyla başkasına yardım eder. Yardım eden kimse karşılık beklememeli, yardım alan ise imkân ölçüsünde bunun karşılığını vererek iyilik sahibine teşekkür etmelidir.
Sonuç olarak, yardımlaşma insanlar arasındaki dayanışma ve birliktelik duygularını artırır, insanların ihtiyaçlarını karşılar, toplumda refahı artırır ve adaleti sağlar. Bu nedenle, yardımlaşmanın önemi ve gerekliliği her zaman hatırlanmalı ve bu değerlere sahip çıkılmalıdır.