Yapı Yüzey Kaplamacısı, yapıların iç ve dış yüzeylerini çeşitli yapı malzemeleriyle kaplayarak güzelleştiren kişidir.
Yapı Yüzey Kaplamacısı;
• Proje ve diğer şartnameleri inceler, kaplama yapacak yüzeyi düzenler,
• İşlem yapılacak yüzeylere yapıştırma işlemi için gerekli olan harcı ya da yapıştırma elemanlarını sürer ve malzemeleri istenen biçim ve şekilde sabitler,
• Yüzey üzerinde gerekli girinti ve çıkıntıları yapar,
• Döşeme ve kaplama üzerinde kalan toz kir vb. temizler,
• Mesleği ile ilgili malzemelerin hazırlanması, taşınması ile ilgili araç ve gereçlerin bakım ve temizliğini yapar.
Bu mesleği yapacak kişilerin şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, ayrıntıyı algılayabilen, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, renkleri ayırt edebilen kişiler olması gerekir. Yapı Yüzey Kaplamacısının çalışma ortamı genellikle içeride olmakla beraber zaman zaman dışarıdadır. Ortam aydınlık, tozlu ve mevsim şartlarına göre sıcak, soğuk ve rutubetlidir. Çalışırken alet ve malzemeyle uğraşılır.
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin inşaat teknolojisi alanı Yapı Yüzey Kaplamacılığı dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının ayn alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Mesleğin iş imkânları inşaat sektöründedir. İnşaatların bol, gelişmeye açık yerleşim birimlerinin ve mevsim şartlarının ılıman olduğu yörelerde sürekli iş olurken, bazı bölgelerde mevsimliktir. İnşaat firmalarının yurtdışı bağlantıları bu meslekteki elemanlar için iş fırsatı demektir. Bu meslekte çalışanların tamamına yakını bir iş yerine bağlı olmaktan çok, bireysel olarak iş yapmakta ve ilgililerle doğrudan veya inşaat şirketleri kanalıyla bağlantı kurmaktadırlar.
Benzer Meslekler;
- Alüminyum Kompozit Cephe Kaplamacısı
- Isı Yalıtımcısı
- Su Yalıtımcısı
- Ses Yalıtımcısı
- Yangın Yalıtımcısı
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 3112.22Meslek Adı : Yapı Yüzey Kaplama Teknisyeni Grup BilgileriM. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek MensuplarıM. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek MensuplarıM. Grubu : Fizik Ve Mühendislik Bilimleri TeknisyenleriM. Birim Grubu : İnşaat Mühendisliği TeknisyenleriGereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)