Yer yüzündeki birçok canlı gibi, insanda tek başına hayatını sürdüremez. Yaşamak için diğer insanlarla iş bölümü içinde olmak zorunluluğu vardır. Toplumsal bir varlık olan insan, düşüncede ve katı hayat şartlarını göğüslemede tek başına kalırsa çok yıpranır. Ancak hiçbir şeye gereksinim duymayan Allah'tır ki, teklik sıfatı ancak ona yaraşır.
Tek başına olmak, Yüce Allah'a ait bir durumdur. Toplumsal bir varlık olan insan, ancak çevresindekilerle dayanışma ve işbirliği içinde hayatını sürdürür. İnsan tek başına yaşayamaz.
* mahsus : Özgü.
Yalnızlık Allaha mahsustur atasözünün anlamı (TDK) nedir
“Sadece Allah tektir, insanlar tek başına yalnız yaşayamaz” manasına gelen bir sözdür.
Allah insanları çift olarak yaşayacak şekilde yaratmıştır. Tek başına, yalnız bir insanın yaşayabilmesi çok zordur. Genellikle evlenmeyi düşünmeyen insanlar için söylenen bu söz, evliliğin önemini vurgulamakta ve insanların çift olarak yaşadıklarında mutlu olabileceğini anlatmaktadır.
İnsanlar, gündelik hayatta bir başkasının varlığına ve desteğine de ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kalabalık aileler olarak toplumu oluştururlar. Hiçbir şeye gereksinin duymayan, sadece tek olan Allah’tır. İnsanlar tek başlarına yaşamak için yaratılmamışlardır.
Yalnızlık Allaha mahsustur atasözünün cümle içinde kullanımı
- Neden evlenmeyi düşünmüyorsun, yalnızlık Allah’a mahsustur.
- Köydeki evde yalnız kalma, yalnızlık Allah’a mahsustur.