Yandığında çevresine ısı veren maddeler yakıt olarak adlandırılır. Odun ve kömür çok eski çağlardan beri insanların ısınma amaçlı kullandıkları yakıtlara örnektir. Bu tür yakıtlar katı yakıt olarak adlandırılır.
“Tezek” adı verilen kurutulmuş hayvan dışkısının birçok yerde yakıt olarak kullanıldığını biliyor musunuz?
Motosiklet, uçak ve otomobil araçların da hareket edebilmeleri için yakıta ihtiyaçları vardır. Bu araçlar, benzin ya da mazot gibi sıvı yakıtlar ile çalışır. Fuel-oil adı verilen bir başka sıvı yakıt ise binalarda ısınma amaçlı kullanılmaktadır.
Şeker pancarı ve bazı bitkilerin atıklarından üretilen ispirto, laboratuvarlarınızda
sıkça kullandığınız sıvı bir yakıttır.
Benzin, gaz yağı, mazot, fuel-oil gibi sıvı yakıtlar petrol adı verilen sıvı yakıtın çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilir. Bu işlemlere damıtma adı verildiğini biliyor musunuz?
Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan bir diğer yakıt ise doğal gazdır. Evlerimizde genellikle ocak, şofben gibi araçlarda kullanılan tüplerde sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) bulunmaktadır. LPG gaz yakıtlara örnek olarak verilebilir. Gaz yakıtlar yandığında diğer yakıtlar kadar atık bırakmadığı için temiz yakıt olarak kabul edilir. Kömür ve petrol gibi yakıtlar fosil yakıtlar olarak adlandırılır.
Bitki kalıntılarının milyonlarca yıl boyunca toprak altında kalıp sıkışması ile kömür oluşur. Kömürü, oluşum zamanına göre turba, linyit, taş kömürü ve antrasit olarak dörde ayırabiliriz. Antrasit en değerli kömürdür. Isı değeri çok yüksektir. Turba ise kömürleşmenin ilk basamağıdır ve yakıt olarak kullanılamaz. Linyit, ülkemizde en çok çıkartılan kömürdür. Isı değeri çok yüksek değildir. Taş kömürünün ısı değeri ise linyite göre daha yüksektir.
Taş kömürünün çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile hava gazı ve kok adı verilen yakıtların elde edildiğini biliyor musunuz?
Nükleer enerji elde etmek için kullanılan maddeler ve fosil yakıtlar yenilenemez enerji kaynaklarına örnektir. Bu tür kaynaklar kullanıldığında
yerine yenisinin oluşması çok uzun zamanda (milyonlarca yıl) gerçekleştiği için yenilenemez enerji kaynakları olarak adlandırılır.