Yabancı dilde sıfır çektik

Turgay Polat

İngilizce dilinin hızlı bir şekilde küresel dil haline geldiğini kabul etmek lazım. Bilimde, ticarette, dijital ortamda, oyunlarda her yerde ortak dil İngilizce. Özellikle internetin tüm dünyayı yönettiği günümüzde İngilizce bilen kişilerin bilmeyenlere göre yavaş kaldığı su götürmez bir gerçek. Bütün uzmanlar ve eğitimciler yıllarca Türkiye'de neden yabancı dil öğretilemediğini araştırırlar. Ama nedense ileriye değil hep geriye gidiş var.
İngilizce düzeylerine göre ülkelerin sıralamasını yapan bir kuruluş İngilizce Yeterlilik Endeksi'ne göre Türkiye, 54 ülke arasında 32'nci sırada yer aldı. Yeterlilik düzeyleri 5 kategoriye ayrılan testlerde Türkiye'nin İngilizce yeterlilik düzeyi 5 üzerinden 4 yani sondan bir önceki aşama olarak konumlandı. 'Yeterlilik' düzeyinde ilk 10 ülke İsveç, Danimarka, Hollanda, Finlandiya, Norveç, Belçika, Avusturya, Macaristan, Almanya ve Polonya olarak sıralanıyor.
***
Araştırmayı yapan kuruluşun yorumu çok ilginç 'Genç yaşta dil öğrenmek çok avantajlı, çocukların 7-8 yaşına kadar öğrendikleri dil, anadil düzeyinde oluyor ancak 8-9 yaşından sonra öğrendikleri diller yabancı dil olarak kalıyor. Çoğu Avrupa ülkesi bunun farkına vardı ve çocuklara daha kreşten İngilizce konuşmaya başlatıyor. Öğretmenlerin de İngilizce düzeyleri çok önemli. İngilizce öğrenmek sadece teknikleri, teorileri öğretmek değildir. Öğretmenler bunun farkında olmalı ve daha çok iletişim kurmayı, konuşmayı öğretmeliler. Bunu yaşadığınız ülkede yapmak oldukça zor olabiliyor. İskandinavya gibi listenin üstündeki ülkelerde, okullarda oldukça modern eğitim modelleri uygulanıyor' diyorlar.
***
Peki dönelim bize; İngilizce öğretiminde hiçbir teşvik edici durum yok. Hatta eli kulağında hazırlık sınıfı okutan liselerin hazırlık sınıfı kapatılıyor. Bırakın anaokulunda ilköğretimde İngilizce eğitimi yok denecek seviyede. Üniversitelerde İngilizce eğitim yapan çok az. Peki biz nasıl çocukları küresel vatandaş yapacağız. Nasıl bu çağa uyumlu hale getireceğiz. Bundan birkaç yıl önce fen liselerinde hazırlık sınıfı henüz varken. Fen liseleri öğrencilere İngilizce yeterlilik adı altında düzmece sınav yapıp fen liselerinde otomatik olarak sınıf atlama yaratan zihniyet bugün birçok okulda SBS hazırlık adına dil eğitimini kurban etmekte.
Birkaç eğitimci ise kendi kurumlarında yabancı dil eğitimi için büyük yatırımlar yapmakta ama kimin umurunda. Velinin sorusu 'okulunuzda yabancı dil eğitimi ne seviyede' yerine 'SBS başarınız nasıl' oluyor.
Ülkemizde yabancı dil eğitimi maalesef değişik şekillerde kurban ediliyor. Ama unutulmamalıdır ki çağımızda literatür taraması yapamayan doktorlarımız, mühendislerimiz ve bilim adamlarımız var. İşte tüm bunların sonucunda bilim üretemeyen, çağı yakalayamayan bir okul sistemine sahip oluyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bence en önemli işi ve sorunu yabancı dil eğitimi olmalıdır.
Bu konuda kendilerine bağlı birkaç özel okulu örnek almaları yeterli olacaktır. İlk 4'ten sonra konulacak bir hazırlık sınıfı bile sorunu büyük oranda çözecektir ama nerede... Bizim gündemimiz bu değil zaten hiç de olmadı ki...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.