Virüsler, hastalıklara sebep olmakla birlikte bazı hastalıkların teşhis ve tedavisinde de kullanılabilmektedir. Virüsler kullanılarak hepatit, kuduz ve grip gibi hastalıkların tedavisi için aşı, protein, enzim ve hormon gibi biyolojik moleküller üretilmektedir.
Bu konuda genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanındaki çalışmalar artarak devam etmektedir. Genetik mühendisliği, genetik materyal olan DNA üzerinde yapılan değişikliklerle ilgilenir. Genetik mühendisliğinin geliştirdiği uygulamalar kullanılarak biyoteknoloji sayesinde tarım, tıp ve endüstri gibi alanlarda birçok yararlı ürün elde edilmektedir. Bütün bu çalışmaların temelinde gen klonlaması ve klonlanan bu genlerin konak hücre içerisine taşınması vardır. Klonlanan bu geni, hücre içine taşımada bakteri plazmitleri ve virüsler kullanılmaktadır. Bir canlıdan alınan gen, farklı bir canlıya aktarılarak bu canlının yeni bir özellik kazanması mümkün olmaktadır.
Örneğin bilim insanları, örümceğin ağ üreten genini almış ve bir keçiye aktarmıştır. Böylece bu keçinin sütünden oldukça sağlam bir ağın üretilmesi mümkün olmuştur.
Genetik mühendisliği, genler üzerinde yapılan araştırmalar ve incelemeler doğrultusunda gerçekleşen bilimsel gelişmelerin insanlık yararına kullanılması söz konusu olmaktadır. Virüslerin genetik mühendislikte de kullanıldığı bilinmektedir. Genetik çalışmalarda, virüsler iyileştirici birer silah olarak organizmalar üzerinde kullanılmaktadır.
Virüslerin en önemli yararlarından biri ADA enziminin azalmasına karşı genlerin virüse enjekte edilmesiyle bu enzim eksikliğinin meydana getirdiği sağlık sorunlarının en aza inmesidir. Virüslerin DNA taşıması bu durumu kolaylaştırmaktadır. Virüsler böylece genetik mühendisliği çalışmalarında oldukça faydalı olan mikroskobik varlıklar olarak kullanılmaktadır. Virüslerin bu şekilde kullanılması sağlık sorunların çözülmesinde ve teknik ilerlemenin sağlanmasında da oldukça etkilidir.