Ara tatil sona erdi. Tatil modundan çıkıp yeniden derslere ve sınavlara odaklanmanın tam vakti.
İki haftalık tatilin ardından, ikinci eğitim-öğretim yılı pazartesi günü başlayacak. TEOG ve üniversite sınavlarının ilk aşaması olan YGS’ye haftalar kaldı. Ara tatili verimli değerlendiren öğrenciler bunun neticesini alacaklar. Ancak sınavlara kadar kalan zamanı verimli değerlendirmek şu ana kadar yapılan çalışmaları daha da anlamlı kılacak. Şüphesiz her öğrenciye aynı reçeteyi vermek mümkün değil. Çünkü bazıları konularını bitirmiş soru çözüyor, bazıları çalışmaya daha yeni başladı, bazıları da konuları bitirmek üzere. ‘Sınavlara kadar neler yapılabilir?’ sorusuna genel olarak bakmak daha iyi olur.
Çalışma saatleri yeniden düzenlenmeli
Öğrenciler uyku ve dinlenme zamanlarını sabit tutmak kaydıyla cep telefonu, internet, arkadaşlar, halı saha maçları gibi alışkanlıklardan kısarak çalışma saatlerini yeniden düzenlemeli. Her şeyin ötesinde şunu kesinlikle akıldan çıkarmamalı: Ders başında geçirilen süre değil, ders çalıştığınız zaman zarfında ondan elde ettiğiniz verim önemli. Amacınız verimli ders çalışma olmalı. Sekiz saat ders çalışıyor gözükmekle, bir saat hakkıyla ders çalışmak arasında dağlar kadar verimlilik farkı var.
Geçmiş yıllarda yapılan sınavlar gelecek sınavların habercisi
Sınavlara kadar adaylar geçmiş yıllarda uygulanan YGS ve SBS sorularını mutlaka çözmeli. Çıkmış soruları çözmekle, sınavda hangi konulardan soru geldiği, soruların mantığı, soruluş tarzı, soruların konulara göre dağılımı, hangi konulardan ne tip soruların sorulabileceği, soruların zorluk ve kolaylık dereceleri hakkında bilgilere sahip olunabilir.
Puan getiren alana yönelin
Konu eksiği olan öğrenciler, sınavlarda kendilerine fazla puan getiren alanlara yönelmeli. Bu açıdan ders ve konu seçimi yapmalı. Örneğin, YGS’de sözel alandaki bir öğrenci zorlandığı matematik dersinden yapabileceği konulara yönelmeli. Bu durumda matematik testinde her düzeyde soru olduğundan en azından yapabileceği sorulardan puan kazanmış olur. ‘Konu eksiğim var ama yetiştirebilirim’ diyen ikinci grup öğrencilerin ise konu çalışmalarının yanında soru çözümüne ve durumuna uygun olarak haftada 1-2 deneme sınavı uygulamaları yararlarına olur. Deneme sınavları hem teknik, hem taktik, hem de psikolojik anlamda gerçek sınavın bir provasıdır. Dolayısıyla prensip olarak her deneme sınavı ciddiye alınmalı.
Gireceğiniz sınavla ilgili koşullar üretmeyin
Sınava girerken koşullu yaklaşımlar zihinsel kilitlenmelere neden olacaktır. Bunun için ‘Sayısal bölümden şu kadar net yapmalıyım, fen bilimleri testinden bu kadar net yapmalıyım, hata yapmamalıyım!’ gibi koşullar oluşturmayın. Çünkü oluşturulan her koşul sizin için birer tehdit haline gelebilir. ‘Ne yapsam da ders çalışamıyorum.’ diyenlere de tarafsız bir gözlemle verimli ders çalışmak için düşüncelerini ve rehber öğretmenin önerilerini bir kâğıda yazmalarını ve bunları gerçekleştirmek için hemen bir plan hazırlamalarını tavsiye ediyoruz.