Ödev cevabı kısaca,
Yön değiştirme, yavaşlama, hızlanma, dönme ve sallanma hareketidir. Varlıkların hareket özellikleri, bir cismin konumu, hızı, ivmesi, katettiği yol ve geçen süre gibi temel özellikleri içerir. Konum, bir cismin bulunduğu noktayı; hız, cismin hızını; ivme, hızındaki değişimi ifade eder. Yol, bir cismin başlangıçtan bitişe kadar olan toplam uzaklığı ifade ederken; zaman, hareketin gerçekleştiği süreyi temsil eder. Bu özellikler, fiziksel cisimlerin hareketini anlamak ve analiz etmek için kullanılır.
Hareket, varlığın yerinin değişmesidir. Hareket özelliklerine göre hareketli ve hareketsiz varlıklar olarak kendi içerisinde ikiye ayrıldığı bilinir. Hareketli varlıklar; Dünya, futbol oynayan ve hareket halinde olan oyuncular olarak örnek gösterilebilen varlıklardır. Varlık hareketi dönme, sallanma, yavaşlama, hızlanma olarak incelenebilir. Hareketsiz varlıklar ise bunun tam tersidir. Hareket etmez yani durağandır.
Durmakta olan, faaliyet ya da hareket göstermeyen varlıklara hareketsiz varlıklar adı verilir. Hareket özellikleri denildiğinde ise kendi arasında şu şekilde sınıflandırılabilir:
- Yön değiştirme
- Yavaşlama
- Hızlanma
- Dönme
- Sallanma
1. Hızlanma hareketi: Durağan halde ya da yavaş hareket halinde olan bir varlığın hızının artması yani hızlanması hareketine denir. Yarışa başlayan sporcu, pistten ayrılan uçak bu harekete örnek gösterilebilir.
2. Yavaşlama hareketi: Hareket halinde olan bir cismin yavaşlamaya başladığı harekete verilen isimdir. Buna örnek olarak istasyona yaklaşmakta olan tren, kırmızı ışıkta olan otomobil verilebilir.
3. Sallanma hareketi: Herhangi bir varlığın ya da cismin dönme hareketi göstermesine verilen isimdir. Buna örnek olan, çevrilmiş olan topaç, dönme dolap verilebilir.
4. Yön değiştirme hareketi: Hareket halinde olan bir varlığın ya da cismin kuvvet ile birlikte yönünün değişmesine verilen addır. Buna örnek olarak viraja girmiş olan araç, raket yardımıyla vurulan top ve duvara vurup yönü değişen top verilebilir.
5. Dönem hareketi, bir varlığın kendi etrafında ya da başka bir varlığın etrafında dönmesine dönme hareketi denir. Örnek, dönme dolap, çevrilen topaç, saatin akrep ve yelkovanı.