2015 ÖSYS’ye başvuran 2 milyon 46 bin 19 aday Bugün üniversite olmanın ilk adımı olan Yükseköğretime Giriş Sınavı’nda (YGS) ter döktüler. Öğrencilerden aldığımız genel bilgilere göre sayısal sorularda adaylar oldukça zorlandığı görüldü. Türkçe testinde paragraf soru sayısı artması öğrenciler için bir sürprizdi. Fen Bilimleri testi soruları geçen seneki gibi zorluk derecesine sahip bir sınav oldu. Sosyal Bilimler testinde bilgi ağırlıklı soruların sayısında artış gözlendi. Öğrencilerden aldığımız geri dönütlere göre Fem Yayınları Zümre Başkanlarının 2015 YGS değerlendirmeler şu şekilde:
Türkçe Testi:
2015 YGS Türkçe Testinin en dikkat çeken yönü, 2014 YGS’de “8” tane çıkan “dil bilgisi- ses bilgisi- yazım-noktalama” soru sayısının “5” olmasıydı. Bu eksik “3” sorunun yerine paragraf sorusu sorulmuş olmasıdır. Bu da öğrencilerde “Anlam soruları çok uzundu” izlenimi oluşturdu. Türkçe testinde ALES tarzı cümle anlamı sorusu 2 taneydi. Türkçe sorularının zorluk derecesinde farklılık yoktu ancak yukarıda zikrettiğimiz durumdan dolayı öğrencilerin anlam sorularını çözmesi vakit aldı.
Matematik Testi:
Matematikte müfredat dışı soru yoktu. 10 tane problemler sayısal zekâya dayalı ve yorumlanması zor sorulardan oluşuyordu. Sorular işlem yönüyle değil yorumlanması yönüyle zaman alıcıydı. Kolay soru sayısı azdı. Gecen seneki zorluk derecesiyle aynı olduğu söylenebilir. Sözelciler bu sınavda hayli zorlandılar, eşit ağırlıklı öğrenciler için zaman alıcıydı. Sayısalcılar için de matematik testinde zekâya dayalı yorum sorularında zorlandılar. Matematik sorularında ALES’e yaklaşma söz konusu. Geometride ise öğrenciler hayli zorlandılar. Öğrenci gözüyle bakıldığında Matematik testi, LYS tarzı bir sınav gibi algılanabilir. Geometride soruların zorluğu bakımından 4 seçici 4 tüm öğrenciler için yapılabilir soru vardı.
Sosyal Bilimler Testi:
Geçen seneye göre soruların zorluk dereceleri hafifletilmiş. Özellikle coğrafya ve tarih sorularında bilgi ağırlıklı sorular vardı. Coğrafya dersini takip eden adayları sorularda zorlanmadılar. Ancak bu dersi hiç görmeyen adaylar için sosyal bilimler sınavı zordu. Adaylar önceki yıllardaki sorular benzer sorularla karşılatırlar. Felsefe soruları ise geçen seneye göre zordu. Felsefe sorularında entelektüel bir dil kullanılmış. Genel olarak orta derece zorluğa sahip sınav.
Fen Bilimleri Testi:
Fen Bilimleri geçen seneki zorluk derecesine sahip olduğu görüldü. Fizik testinde sürpriz soru yoktu. Sadece 4 tane seçici soru vardı. Kimya testinde bir sorudaki bilgiyle diğer sorudaki bilgi birbirine yakındı. Dolayısıyla bilgiye sahip aday soruları kolaylıkla cevaplayabilecekken bilgiye sahip olmayan aday aynı bilgiden dolayı birkaç soruda zorluk yaşayabilirdi. Kimya soruları ise yeterince çalışmış bir aday için sınav rahatlıkla yapılabilecek düzeydeydi. Biyoloji adına önceki yıllara oranla biraz daha fazla bilgiye dayalı sorulardan oluşmuş biraz daha zorlayıcı bir sınavdı.