Küçük YGS!
Bilenle bilmeyeni ayır eden bir sınav!
Kitap okuyan kazanır!
Paragraf soruları sıralamayı belirleyecek…
Sündüs Demirdağ Tunçer - Türkçe Bölüm Başkanı
Bu sene ilk kez 23 sorunun 14’ü paragraf sorusundan oluşuyor. Sorularımızın dağılımında geçen yıllardan farklı olarak sözcük ve cümle anlamı sorularının sayısı azaltılırken paragraf anlamı sorularının sayısının önemli oranda arttığı dikkat çekiyor. Bu sorular ayırt edici nitelikte, okuyan, yorum yapabilen öğrencilerin çözebileceği nitelikte sorular. Sınavın bütününe baktığımızda Türkçe sorularının öğrencilerin sıralamasını belirleyici nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Türkçe soruları müfredata uygun görünüyor.
İlk kez 4 tane katı cisim sorusu var!
Ali Keskin – Matematik Bölüm Başkanı
İlk kez 4 tane katı cisimler konusundan soru soruldu. Yorum ve analiz yapma yeteneği, görsel algısı geliştirilen öğrencilerin daha başarılı olacağı bir sınavdır. Matematik, Geometri dağılımı önceki yıllardaki gibi yapılmış. Soruların zorluk derecesi orta üstü seviyede.
Çalışan öğrenciyi ayırt edici sorular!
Hava Güneş - Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı
Görsellerin daha ön planda olduğu, çalışan öğrenciyi iyi ayırt edecek yapıda bir sınav. Konuların sınavdaki dağılımı önceki SBS’lere benzer özellikte. Son ünite olan, “Atatürk’ten sonraki Türkiye: 2. Dünya Savaşı ve Sonrası” başlıklarından soru çıkmamış. Bu yıl ilk defa “Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitim” dersinden 4 soru çıkmış. Sorular müfredata uygun olarak hazırlanmış.
Laboratuvarda deney yapan öğrenci avantajlı!
Derya Yerlikaya - Fen ve Teknoloji Bilgisi Bölüm Başkanı
Genel olarak deney ve grafik sorularının çoğunlukta olduğu bir sınav. İlk kez 20 soruda 11 soru deney sorusu. Öğrencilerin bilgilerinin yanında yorum yeteneklerini de kullanarak çözmelerini gereken orta zorlukta soruların olduğu bir sınav. Soru içerikleri kazanımlara uygun, her üniteyi kapsayacak şekilde hazırlanmış. Bazı sorular Bilfen denemelerinde yer alan soruların neredeyse birebir aynısı. Kimya sorularından 2’si ezber bilgiye dayalı.
Sorular açık ve net!
Çınla Sezgin - İngilizce Bölüm Başkanı
Sınav 8.sınıf müfredatını ölçer nitelikte olup yönergeler ve seçenekler son derece açık ve net verilmiş. Sorular müfredat dağılımına göre başarılı paylaştırılmış. Bazı sorular seviyeyi ölçer nitelikte. Okuma ve anlamayı ölçen sorular sadece metin içerisinde değil dialog, tablo ve chartlarla da ölçülmüş. Özel okul öğrencilerinin rahatlıkla yapabileceği bir sınav olarak değerlendirilebilir.
Sorular zorlayıcı, hatalı soru yok!
Nazan Emil - Almanca Bölüm Başkanı
Almanca soruları bu sene de daha önceki senelerde olduğu gibi öğrencileri zorlayıcı nitelikte. Sorular müfredata uygun, gramer ağırlıklı. 3 adet resimli soru var. Hatalı soru yok.
Bahçeşehir Kolejleri Uzmanlarından 8. Sınıf SBS değerlendirmesi!
Bahçeşehir Kolejleri İlköğretim Eğitim Koordinatörü Fatih Karadağlı, bu gün 1.098.000 öğrencinin girdiği SBS'de geçen yıla göre daha seçici ve tüm branşlarda okuduğunu anlama, tablo ve grafikleri yorumlamaya dönük sorular olduğunu söyledi ve çok okuyan örencilerin bu sınavda daha çok başarılı olacağını vurguladı!
Bahçeşehir Kolejleri Genel Müdürlüğü Bölüm Başkanları tarafından bugün yapılan 8.sınıf SBS değerlendirmesi aşağıdaki gibidir:
Türkçe
Serdar Dağtekin-Türkçe Bölüm Başkanı
Geçen senelerden farklı olarak edebi sorulara yer verilmiş!
Sınavdaki Türkçe soruları 8. Sınıf kazanımları ve müfredatın tamamına uygundur. Sorular bilgiden çok öğrencilerin ilköğretimde elde etmesi gereken okuma, okuduğunu anlama ve yorumlama kazanımları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Özellikle paragraf soruları dikkatli bir okuma gerektirmektedir. Bir soruda, birden fazla kazanım ölçülmeye çalışılmıştır. Sorular geçtiğimiz yılın soru dağılımıyla benzerlikler göstermektedir. Bu sınavda görsel sorulara yer verilmemiştir. Üç yıldan sonra yazım kurallarıyla ilgili bir soru gelmiştir. Geçen senelerden farklı olarak bu yıl edebi yanı ağır basan sorulara yer verilmiş, şiir ve söz sanatları üzerinde durulmuştur.
Soruların tamamı genel seviyeye uygundur.4.,16. ve 18. sorular seçici sorulardır. Testteki soruların 6’sı kolay, 14’ü orta düzeyde, 3’ü ise seçici sorulardır. Testin geneli kolay ve orta seviyedeki sorulardan oluşmaktadır.
Matematik
Fatih Karadağlı-Matematik Bölüm Başkanı
Matematik Soruları Geçen yıla göre daha zordu!
Sınavdaki Matematik testi direkt olarak sadece 8. Sınıf kazanımları ve müfredatı ile sınırlı kalmamış, sarmal yapıdaki alt sınıf kazanımları da ölçülmüş, kolay ve orta zorlukta, öğrencilerin ilköğretimde elde etmesi gereken temel matematiksel işlem ve analitik düşünce tarzına uygun sorulardan oluşmuştur. Genel olarak tarzları yapılandırmacı yaklaşıma ve müfredata uygundur. Sorular geçtiğimiz yılın sorularıyla çok büyük benzerlikler göstermektedir. Matematik testindeki 20 sorudan 10’u Matematik, 10’u Geometri konularına aittir. Geçen sene sorulan sorulara benzer 3 tane soru sorulmuştur. Üslü sayılar, kareköklü sayılar, histogram beklenen konulardı. Bunun yanı sıra geçen sene soru gelmeyen kare prizma, koni, benzerlik ve trigonometri konularından soru gelmiştir. Fraktal, küre, piramit ve çarpanlara ayırma konularından soru gelmemiştir. Sınavdaki soruların 6 tanesi (%30’u) kolay, 12 tanesi (%60’ı) orta zorlukta ve 2 tanesi de (%10’u) zor sorulardan oluşmaktadır. Matematik testinde zor olan soruların ayırıcı güçlükte olduğu görülmüştür.
Fen ve Teknoloji
Erdem Çıplak, Bölüm Başkanı
Geçen seneye göre sorular daha zordu!
Sınav sorularını tümü kazanımlara uygundur. 9. soru kesin yargılar içerip genel özellik sorulduğu için tercih edilen bir soru tarzı değildir. 20. soru ise grafiği itibariyle, anlaşılması zordur. Diğer soruların hepsi çok net ve anlaşılır olduğu tespit edildi. 6. ve 13. soruların 5. ve 6. Sınıf kazanımlarını içerdiği dikkati çekmiştir. 1,9,14 ve 20. sorular sınavın seçici sorularıdır. 7 soru deneysel sorulardan oluşmuştur. 11 soru metinden sonuç bulma ve bilgiyi yorumlama şeklinde sorulmuştur. 2 soru grafik ve tablodan veri okuma üzerine kurgulanmıştır.
7 tanesi (%35) kolay, 9 tanesi (%45) orta zorlukta, 4 tanesi (%20) ise zor sorulardan oluşmuştur. Orta zorluktaki soruların çok uzun ve okuduğunu anlamaya yönelik olması çözülebilirliğini azaltmıştır. Öğrencilerin tüm soruları doğru çözebilmesi için hem çok sistemli çalışması ve kazanımları iyi bilmesi hem de bilgiyi yorumlama yeteneklerinin yüksek olması gerekir. Okullarda deney ve etkinlik tabanlı eğitim verilmesi öğrencilerin sınavda daha başarılı olmalarını sağlayacaktır. Geçmiş sınıfların kazanımlarını da içermesi gelecekte yapılacak SBS sınavı hakkında birazda olsa bilgi vermektedir. Öğrenciler önceki senelere göre biraz daha zor bir Fen ve Teknoloji sınavı ile karşılaşmışlardır.
Sosyal Bilgiler
Yavuz Gölbaşı, Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı
Sorular çok netti!
8. sınıflar düzeyinde uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nda TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ilk dikkati çeken soruların zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu, müfredata ve kazanımlara uygunluğudur.
Sınav soruları ayrıntılı olarak incelendiğinde olumlu soruların daha ağırlıkta olduğu görülmektedir. Bazı sorularda öğrencilerden verilen bilgiyi okuyarak ve kendi bilgilerinden de yola çıkarak doğru cevaba ulaşması istenmiştir. Bunun yanında ise doğrudan bilgiye yönelik sorulara da yer verilmiştir. Bu durumda 2012 SBS’nin genel olarak çocuğun kendi bilgilerinden yola çıkarak bilgiyi yorumlama yeteneğini ön plana çıkardığı gözlemlenmiştir.
Dikkatimizi çeken diğer bir unsur ise görsel ve şekil içeren sorulara sınavda fazlalıkla yer verilmesidir.
Bu sene önceki senelerden farklı olarak 8. Sınıflara zorunlu ders olarak konulan Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersine yönelik sorularında sınavda yer almasıdır. Bu dersin sorularında özellikle demokrasi kavramına vurgu yapılmıştır.
İngilizce
Emel Bahçe, Bahçeşehir Koleji İngilizce Bölüm Başkanı
Grafik ve tablo içeren sorular daha çok kullanılmış!
İngilizce soruları müfredata ve kazanımlara uygundur. İlk göze çarpan grafik ve tablo içeren soruların daha çok kullanılmış olmasıdır .Yine bu seneki sorularda okuduğunu anlama ve grafik yorumlamaya dayalı sorular var. Her iki grupta farklı olmak üzere paragrafa dayalı iki soru bulunmaktadır. Sorular bilgiye dayalı değil, gramer yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde ya da okuma parçasının bir bütün olarak ana fikrini çıkarma ve detaylı anlamayı ölçmektedir. Her sorunun anlaşılabilen bir bağlam içerisinde ve genellikle soru-cevap şeklinde düzenlenmesi soru kalitesinin yüksekliğini ortaya koymaktadır. Diğer bir dikkati çeken konu ise; sorular arasında olumsuzluk ifade eden soru biçimlerinin olmamasıdır.(Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? İfadelerden hangisi kullanılamaz ?...v.b)
Almanca (B Kitapçığı)
Çiğdem Bozçetin, Bahçeşehir Koleji Almanca Öğretmeni
Sorular müfredata ve kazanımlara uygun!
Almanca sınavı müfredata ve kazanımlara uygundur. Sorulardaki resimler açık ve nettir. Dilbilgisi, kelime bilgisi, diyalog tamamlama, paragraftan anlam çıkarma gibi soru çeşitleri eşit sayıda kullanılmıştır. B kitapçığındaki 15.soruda (A kitapçığındaki 14.soru) kullanılan resimdeki “PETROL” yazısı olmamalıydı, onun yerine “BENZİN” olmalıydı. B kitapçığındaki 8. soru (A kitapçığındaki 10.soru) belirleyici soru olabilir. B kitapçığındaki 9.soruda (A kitaçığındaki 12.soru) kullanılan zaman, günlük konuşmaya uygun bir zaman değildir; daha çok yazı dilinde kullanılır. Yine de, soruyu anlayıp cevaplamak için engel değildir.
Fransızca (B kitapçığı)
Yurdagül Doğaner, Bahçeşehir Koleji Fransızca Öğretmeni
Sorular, 8. sınıf düzeyinin üzerinde !
Sınav genel anlamda, İngilizce, Almanca ve İtalyanca ile karşılaştığında, daha fazla paragraf sorusu mevcut olduğu gibi aşağıda belirtilen sorularda sıkıntılar tespit edilmiştir.
Soru 4: Sorunun formülasyon sıkıntılı. M.E.B. kitabında bu tarzda tek bir soru bulunmamaktadır. Sekizinci sınıf düzeyinin üzerinde bir soru şekli.
Soru 5: Yanıltıcı seçenekler mevcut.
Soru 9: İfade ediliş şekli, öğrencini düzeyinde. M.E.B. metod kitabında mevcut olmayan tarzda hazırlanmış. Matematik bilgisi sınanmış. (iki bilinmeyenli denklem var)
Soru 10: Soruda (maintenant) kelimesinin kullanımı doğal olarak öğrenciyi şimdiki zamanı ifade eden B seçeneği yönlendiriyor. Sıkıntılı bir soru.
Soru 14 : “causer” fiilini kitapta bulamadık. Düzey olarak uygun değil.
Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl ki sınavda bazı bölümlerde, soru tarzının değiştiğini ve bu sene görsel ağırlıktaki sorulara daha az yer verildiğini görmekteyiz. Özellikle Türkçe, Matematik ve İngilizce sorularının geçmiş yıllardaki soru tarzına oranla daha zor ve yapılandırmacı eğitime uzak olduğu gözlenmiştir. Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler sorularının ise geçen yıllardaki sorulara benzer ve kolay olduğu, yapılandırmacı sisteme ve kazanımlara uygun olduğu görülmüştür. Uğur Dershaneleri SBS Bölüm Başkanları tarafından yapılan sorularla ilgili yorumlar ise şu şekilde;
Uğur Dershaneleri SBS Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı: “Müfredata uygundur ancak "yapılandırmacı eğitim" parolasıyla yola çıkan yeni müfredat ve SBS soru tarzı bu sınavda göz ardı edilmiştir. Sınavda tek bir görsel bile yoktur. Senaryolaştırma, grafik, resim gibi unsurlar yapılandırmacı eğitimin bir parçasıdır.Soru dağılımı ve sorgulanan kazanımlarda son üç senenin dağılımı esas alınmıştır. Ancak üç yıldır sorulan "noktalama işaretleri" yerine, bu yıl yazım kuralları’ndan soru çıkmıştır.
Zorluk derecesi olarak önceki yıllara paraleldir. Fakat geçen yılki 11. soru gibi bu yıl da 16. soru "tuzak"lı sorudur. Bir soruda "tuzak" kurmak çok yanlış bir soru tekniğidir. Zor diye nitelendirilebilecek sorular şunlardır:8,12,16,18”
Uğur Dershaneleri SBS Matematik Bölüm Başkanı Ali Serdar Şeker: “Matematik testi geçmiş yılların SBS matematik testlerine göre daha zor sorulardan oluşturulmuştur. Tekli olarak yapılacak sınava geçiş öncesinde bu sınavların SBS'lere göre daha zor olacağı öngörüsünde bulunulabilir.Matematik testinin beş sorusu kolay, onüç sorusu orta düzeyde ve iki sorusu da ayırt edici nitelikte sorulmuştur. Soru dağılımları geçmiş yıllardaki dağılımlarla birebir örtüşmektedir. Geçmiş SBS'lerde olduğu gibi kimi sorular yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde hazırlanmıştır. 8.sınıfta da değinilen ancak aslen 6 ve 7. sınıf kazanımlarına ait olan sorular da sorulmuştur. Soruların görsellerinin çiziminde daha çok özen gösterilmesi gerekmektedir. Örneğin A kitapçığındaki 4. sorunun seçeneklerindeki koni açınımlarına ait daire dilimlerinin merkez açıları 2160 olmasına rağmen bu açılar 1800'den küçük olarak gösterilmiştir. Diğer seçeneklerin yanlış olması dolayısıyla bu durum tolore edilebilir ancak aynı sorun doğru yanıt olan D seçeneğinde de vardır.Öğrencilerin dikkatini sorunun özünden uzaklaştıracak ifadelerden kaçınılmalıdır. Örneğin A kitapçığındaki 13. soruda soru ile hiç ilgisi olmayan ve ayrıca mesaj da içermeyen "çöp yazma" eyleminin yer alması, bu eylemin soru ile ilgili olup olmadığı konusunda kafa karışıklığına neden olmuştur.”
Uğur Dershaneleri SBS Fen ve Teknoloji Bölümü Başkanı Aslan Ayhan: “ Sınav sorularının konulara göre dağılımı beklenildiği gibi olmuştur. Soruların tamamı müfredata ve kazanımlara uygundur. Önceki yıllarda uygulanan sınavlara benzer bir sınav olmuştur. Dolayısıyla orta ve üst düzeydeki öğrenciler bu bölümde başarılı olacaktır.Fen ve teknoloji sınavı orta zorluktaki sorulardan oluşmaktadır. Dolayısıyla sınavın fen bölümünün kolay olduğu söylenebilir. Sınavda ayırt ediciliği yüksek sorular da bulunmakta. Gaz basıncı konusuyla ilgili soru bu sorulara örnek verilebilir.”
Uğur Dershaneleri SBS Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Seda Sarıkaye: “Soruların konu dağılımları geçen yıllardaki gibiydi. “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar” ünitesinden en fazla sorunun geldiğini görüyoruz. “Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi” dersinden 3 soru çıkmıştır. Sınava genel olarak bakıldığında, soruların yapılandırmacı eğitime uygun ve kolay olduğu görülmektedir. Sürpriz oluşturabilecek soru tarzı ya da konu yoktur.
Uğur Dershaneleri İngilizce Bölüm Başkanı Nesrin Girgin “İngilizce soruları; Bu yıl sınav sorularının geçen yıllara oranla zorluk derecesinin daha yüksek olduğunu görmekteyiz. Daha önceki yıllarda görsel destekli sorular ağırlıktayken bu yıl ki sınavda okuduğunu anlama tipindeki soruların fazlalığı dikkat çekmektedir. Bu yıl geçen seneye oranla paragraf sorusunun daha uzun olduğu ve görsel yerine tabloların kullanıldığı görülmüştür.% 90 oranında kelime ve kalıp bilgisi ölçülmüştür. Grammer bilgisi ölçen soru adedi sadece 1’dir. Bu yılki ingilizce sınavında başarılı olan öğrenciler yıl içerisinde kelime ve ifade kalıplarını ağırlıklı olarak çalışan ve dile hakim olanlardır.”
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise, “Orta Öğretime Geçiş Sistemi’nin (OGES) puan oluşumunda etkili olan, son sınavı SBS bugün uygulandı. 8. sınıf SP (sınıf puanı), öğrencinin bugün girdiği SBS’nin sonucunun % 70’i, 8. sınıf YBP’nin (yıl sonu başarı puanı) % 30’u alınarak oluşturulacak. OYP (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) oluşurken ise öğrencinin 6. sınıftaki SP’sinin % 25’i 7. sınıftaki SP’sinin % 35’i ve 8. sınıftaki SP’sinin % 40’ı alınarak oluşturulacak. Puan oluşumunda en yüksek oran 8. sınıf SBS’de olduğundan, öğrencinin 6. ve 7. sınıfta girdiği SBS’lere göre bu sene yapılan SBS zorlayıcıydı. Üç yıldır yapılan sınav ortalamaları ve başarı sıralamaları belli olduktan sonra tercih dönemi başlayacak. Dolayısıyla, öğrenci ve veliler tercih döneminde seçecekleri okulları düşünmeli ve buna göre araştırmalarına başlamalıdır.