Uzay kirliliği sonucunda boşlukta gelişigüzel hareket eden parçalar hem astronotların uzaydaki çalışmalarını engeller hem de bu parçalar çeşitli açılarda görüntü alanını engellediğinden uzaydan sağlıklı görüntü alınamamasına neden olur. Ayrıca uzaydaki araçlara zarar verebilir. Bu parçaların Dünya’ya düşme ihtimali de vardır.
Astronomi, gök bilimi anlamına gelmektedir. Insanlar gök bilimi ile ilgili merak duyguları ve bilimsel ilerleme kaydedilmesi açısından çalışmalar yürütmektedirler. Bu doğrultuda teknolojik gelişmeler sayesinde uzayın keşfi büyük ölçüde mümkün kılınmıştır.
Uzayın keşfi adına roket itiş gücü sayesinde Dünya atmosferi dışına gönderilen belirli araçlar bulunmaktadır. Uzay sondaları, uydular bu araçlardan bazılarıdır. Bu araçlar zaman içerisinde bilimsel amaçlı görevlerini tamamladıktan sonra uzay boşluğunda, Dünya atmosferinde veya gönderildikleri gezegenlerde kalmaktadırlar. Bu doğrultuda bu bölgelerde bırakılan uzay araçları uzay kirliliğine yol açmaktadır. Uzay kirliliği zaman içerisinde belirli sonuçlar doğuracaktır. Uzayın gözlenmesi, uzay araçlarının seyahatini zaman içerisinde tehlikeye atar noktaya gelebileceklerdir. Bu doğrultuda uzay araçlarının görevleri sonucunda Dünya'ya geri dönebilecek kabiliyette olması oldukça önemlidir.