Uygurların günümüzdeki durumu

Uygurların günümüzdeki durumu
Uygurların günümüzdeki durumu hakkında neler biliyorsunuz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Uygurlar, Uygur Devleti’nin yıkılmasının artından geçmişten günümüze Çin ile dostça ilişkiler kuramamış, bağımsızlığa ulaşamamış, baskı ve işkence ile birlikte yaşamaya zorlanmıştır.

744 yılında Kök Türk Devleti'nin yerine kurulan Uygur Devleti'nin kurucuları olan Uygurlar , günümüzde çoğunluğu Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Türk halkıdır. Dilleri Uygurca'dır. Uygurca, Arap alfabesi ile yazılır.Zamanla göcebelikten Çin'in etkisiyle girdikleri Mani dini nedeniyle uzaklaşmışlar , köyler ve kasabalar gelişerek kalabalık şehirler haline gelmiştir ve bu nedenle ilk yerleşik hayata geçen Türk devleti, Uygur Devleti olmuştur. Bunun sonucunda tarım ve mimari gelişmiştir. Tahta harflerle matbaacılık yapan Uygurlar, kağıdı da kullanmışlardır. Bu sayede yeni bir alfabe oluşturmuşlardır. Bu alfabe 14 ila 18 harften oluşur. Uygurlar, kendi dinleri dışında diğer dinlere hoşgörülü olmuştur.

Uygurlar, Uygur Devleti'nin yıkılmasının artından geçmişten günümüze Çin ile dostça ilişkiler kuramamış,bağımsızlığa ulaşamamış, baskı ve işkence ile birlikte yaşamaya zorlanmıştır.

Uygur halkı iki defa, 1933 ve 1944 yıllında, kendi otonom cumhuriyetini kurmuştur. Çin Halk Cumhuriyeti 1949'da Doğu Türkistanı işgal ederek, Uygurların 1944'den beri var olan 2. Doğu Türkistan Cumhuriyetini yok etmiştir. Uygur halkı, Çin içerisinde kendi geleneklerini ve kültürlerini sürdüremediklerinden yakınmaktadır. Uygurlar, her ne kadar sözde özerk bir cumhuriyete sahip olsalar da, Çin egemenliğine girdiklerinden beri bağımsızlıkları için mücadele etmektedirler ve bunun içinde her yola başvurmaktadırlar. Uygurlar, Mani dininin terimleriniTürkçe'ye çevirerek Çin kültürünün asimilesine mağruz kalmayı önlemek istemişlerdir. Özerk Uygur Devleti'nin başkenti Urumçi'dir.21.590.000 kişinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk bölgesinin %45 i Uygur Türklerinden oluşur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri