Üniversite yüksek öğrenim öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılandığı lisans eğitimidir. Üniversiteye başlayan kişiler, üniversiteler hakkında araştırma yapmak zorundadır. Üniversitelerin fiziki yapısı, eğitim programları, şartları ve kuralları değişkenlik göstermektedir. Çünkü üniversiteler YÖK’e bağlı olarak muhtariyet özelliğine sahip olarak faaliyet gösterirler. Bu nedenle farklı ve değişik bir alan olarak öğrencileri karşılamaktadır.
Üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler şu şekildedir:
Üniversite hayatı, lise hayatından farklıdır. Ders alma ve geçme sistemine bağlı olarak gerçekleşir. Ders geçtikçe ilerleme gerçekleşir. Dersleri geçip ortalama yaptıkça üstten ders alma hakkı ve çift anadalda ders alma hakkı sağlanır. Bunun için de fakülte programlarının şartları araştırılmalıdır.
Üniversitede dersler danışman eşliğinde seçilmektedir. Derslerin seçimi geçilmesi, diğer sorunların halledilmesi danışman eşliğinde aşılmaktadır. Program dahilinde danışmanınız, sınıf öğretmeni gibi sizin yanınızda olmakta ve size destek olmaktadır. Bu üniversiteye uyum açısından oldukça önemlidir.
Üniversitede barınma ve ulaşım zaman yönetimi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle okula yakın bir ev ya da yurt bulmak hem ekonomik olacaktır hem de zaman kaybının önüne geçecektir. Zaman kaybının yaşanmaması ders çalışma ve üniversite sosyal imkanlarından yararlanma açısından oldukça faydalı olmaktadır. Öğrencilerin kütüphanede vakit geçirmesi çok değerlidir bu nedenle kütüphane şartlarının muhakkak araştırılması gerekir.
Üniversite nitelik insan yetiştirme ve toplum ve devlet ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle meslek odaklı hareket edilmekte ve bireyler toplumla iç içe olarak çalışmalar da yapmaktadır. Üniversite genç bireyin yetişkinliğe geçiş döneminde karşılaştığı bir eğitim hizmeti olarak yaşanmaktadır. Bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi ve bireylerin başarı elde etmesi gerekmektedir. Böylece toplumsal refah ve ülkenin kalkınması daha kolay bir şekilde gerçekleşir.
1. Umuyoruz ki hepiniz istediğiniz bölümleri kazandınız, ama ola ki çok da istemediğiniz bir yer geldi bunun şokunu, üzüntüsünü, pişmanlığını, vs. bir an önce üzerinizden atın.
2. Kafanızda belli planlarla üniversiteye gelmeyin, şunu yaparım, bu böyle olur, bunu şuradan şey yaparım, vs. hiçbirini görmeden anlayamazsınız, acele etmeyin.
3. Eğer ailenizden ilk defa ayrılıyorsanız ilk yıl yurtta kalın, şehri ve çevreyi tanıyın, arkadaşlar edinin, sonrası zaten kendiliğinden gelir.
4. Burs önemli, sonra bakarız, hallederiz, vb. gerekçelerle sallamayın, okulunuzdan, üst sınıflardan burs kaynaklarını bir an önce öğrenip peşine düşün.
5. Daha önce size anlatılanlara kulak asmayın, görmediğiniz hiçbir şeye inanmayın, üniversite hayatını kesinlikle gözünüzde büyütüp korkulara gark olmayın.
6. Çekingen, içine kapanık, ürkek, vs. olmanın alemi yok, tamam yepyeni ve farklı bir ortamdasın ama en geç 2 ayda alışacaksın, nasıl başlarsan öyle gider, güçlü ol.
7. Kesinlikle üniversitenin gündemi ile bir ilginiz olsun, ilginize göre bir üniversite kulübüne üye olun, etkinliklere katılın, üniversiteden ayağınızı kesmeyin.
8. Kantin önemlidir, tüm vaktinizi orada geçirmeyin elbette ama dersten çıktım eve, evden geldim derse gibi bir anlayışa da sahip olmayın, kantin iyidir.
9. Yabancı dilin önemini zaten biliyorsunuzdur, ama bir kere de biz söyleyelim eğer bölümünüz İngilizce değilse mutlaka İngilizce öğrenmeyi planlarınıza dahil edin, ama mutlaka.
10. Özellikle akademik kariyer düşünen arkadaşlar varsa aramızda not ortalamalarını yüksek tutmaya özen göstersinler, son yıl hallederiz demekle olmuyor bu işler.
11. Sevgili olayına da değinelim, üniversitenin kapısından girer girmez sevgiliniz olacak diye bir kaide yok, aceleci, sabırsız, tez canlı olmayın, olayları biraz akışına bırakın yahu!
12. Ailesinden ayrı okuyacak olan arkadaşlar, bu konuda son derece tecrübeli biri olarak şunu diyorum, sakın ola “artık özgürüm” ayağına ipin ucunu kaçırmayın, kontrol daima elinizde olsun.
13. Üniversitede her şeyiniz arkadaşlarınız olacak, bu seçimi çok iyi yapmalısınız, çünkü üniversite hayatınız bu insanlarla geçecek ve birbirinizin her şeyi olacağınız günler olacak.
14. Size her anlatılana inanmayın, her şeye dahil olmak, fırsatı kaçırmamak adına saçma sapan işlere girişmeyin, sakin ve kararlı olun, düşünmeden hareket etmeyin.
15. Derse girerek her şeyi öğreneceğinizi sanmayın, bölümünüzle alakalı, alakasız her şeyi okuyun, bol bol okuyun, çok çok okuyun!
16. Cesur olun, üniversite sadece derse girip çıkılacak bir yer değil, mutlaka diğer şeyler için de zaman ayırın, şehri gezin, kültü sanat faaliyetlerine katılın, arkadaşlarınızla takılın, vs.