Üniversiteye girişte bilinçli tercih dönemi

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemi de dahil eğitim öğretimde, mevcudun bilimsel analizi yapılmadan, sistem değişikliklerine gitmenin sakıncalı olduğunu belirtti.

Vakıf Üniversiteleri Birliği tarafından düzenlenen "2. Eğitim Zirvesi"nde konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, temel bilimlere ilişkin bir dizi karar aldıklarını ve bunları yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Üniversiteye girişte bilinçli tercih dönemini paylaştık. Bu yıl ilk defa öğrencilerimiz, girecekleri lisans programlarında kaç öğretim üyesi olacağını tercih kılavuzunda göreceklerdir. Bir sonraki sınav öncesinde de öğrencilerimize, yükseköğretim kurumlarının çıktılarına ilişkin çok daha geniş veri sunumu yapılacaktır. Daha önce kurduğumuz Üniversite Sanayi İşbirliği Daimi Komisyonu, önümüzdeki günlerde faaliyetlere başlayacak. Sanayiden de sektörden temsilcilere yer alacak ve daimi bir komisyon olacak."

Üniversiteye giriş sistemi

YÖK Başkanı Saraç, merkezi yerleştirme ve mevcut üniversiteye giriş sisteminin, bazı eleştirilere rağmen toplumun büyük kesimince adil bir düzenek olarak görüldüğünü vurguladı.

Yakın dönemde kurgulanan mevcut sistemin, mezunlarını yeni verdiğini dile getiren Saraç, "Yükseköğretimin düzenlenmesi ve yönetilmesinden sorumlu olan kurumumuz, kanundan aldığı yetki ile giriş sisteminde değişikliklere gidecek ise bu değişikliklerin bilimsel gerekçelerini de ortaya koymak zorundadır. Bu aynı zamanda topluma karşı da sorumluluğudur" şeklinde konuştu.

"Mevcut sistemin değerlendirilme çalışmasının vakti geldi"

Saraç, eğitim öğretimdeki büyük değişikliklerin, yetki meselesi olarak değerlendirilmeden, bilimsel bir zeminde, çoğunluk görüşleri ile değil, büyük mutabakatlar ile yapılması gerektiğini düşündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Üniversiteye giriş sistemi de dahil eğitim öğretimde, mevcudun bilimsel bir analizi yapılmadan, 'daha iyi olabilir' düşüncesi ile sistem değişikliklerine gitmenin sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte mevcut sistemin bir değerlendirme çalışmasının yapılma vaktinin geldiğini de kabul ediyoruz. Önceki yıllarda, başta Milli Eğitim Bakanlığımız ve üniversitelerimiz olmak üzere, alakadarların dahil olduğu hatta öğrenci tercihlerinin de yer bulduğu çok geniş bir katılım ve uzun süren süreçte bugünkü sistemi kurgulamıştık. Şu an eleştirilen, LYS sınavlarının ayrı günlere, YGS ayrı haftalara bölünmesi konusunda kararı ne kendimiz aldık ne de bakanlığın böyle bir önerisi oldu. Bu öneri, doğrudan doğruya son sınıftaki lise öğrencilerimizden geldi."

YÖK Başkanı Saraç, son 5 yılda eğitim bilimcilerin eleştirilerinin bu sistemin özüne değil, sınav sonuçları üzerinde yoğunlaştığını ifade ederek, "Bununla birlikte, sistemin köklü bir değişikliğe gitmeden daha yalın hale getirilmesinin mümkün, belki de yararlı olacağı düşünülebilir" dedi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yök Haberleri