Üniversitenizi ya da bölümünüzü nasıl değiştirebilirsiniz

Üniversite öğrencilerinin de üniversiteli olmaya hazırlanan YKS adaylarının da en sık sorduğu sorulardan birisini yatay geçiş oluşturuyor. Çünkü yatay geçiş ile hem üniversitenizi hem de bölümünüzü değiştirme şansınız var.

Gelin bu yatay geçişleri nasıl yapacağınıza bakalım:

ÜNİVERSİTESİNİZİ YA DA BÖLÜMÜNÜZÜ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ?

Okuduğunuz bölüme ya da ona eşdeğer programa başka bir üniversitede devam edebilirsiniz. Yani diplomanızı başka bir üniversiteden alabilirsiniz. Bölümünüzü başka bir üniversitede bitirme şansınız bulunuyor. Buna kurumlar arası yatay geçiş deniyor.

ÜNİVERSİTENİZİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ?

Bunun için not ortalaması şartı aranıyor. Kurumlararası yani üniversiteler arası  yatay geçişyapabilmek için kayıtlı olduğunuz programdaki not ortalamanızın 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Başarısızlık veya disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenler başvuru yapamıyor.

Kurumlar arası yatay geçişte not ortalamasının yanı sıra taban puan ile de geçiş yapabilirsiniz. Burada da kural programlar arası geçişte olduğu gibi geçmek istediğiniz üniversitede bu bölüme en son giden öğrencinin taban puanına eşit ya da ondan yüksek taban puanına sahip olmak. Ancak burada unutmamanız gereken nokta şu. Kurumlar arası yatay geçişte başvuru yapanların yerleştirilmesi önce not ortalamasına göre yapılacak. Sonra boş kontenjan kalırsa taban puanla yerleştirme olacak. Yani not ortalaması daha önemli.

Daha önce sınırlamalar vardı. Ancak YÖK, Ek-1 Madde değişikliği yaparak burada sınırlamayı kaldırdı. Buna göre öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir

BÖLÜMÜNÜZÜ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ?

Üniversiteye yerleştikten sonra isterseniz tekrar üniversite sınavına girmeden de okuduğunuz bölüm değiştirmek mümkün. Bu geçişlere de programlar arası yatay geçiş deniliyor. Bu geçişi okuduğunuz üniversitede başka bir bölüme geçerek de yapabilirsiniz. Buna da kurum için yatay geçiş deniliyor.

Kurumlar arası yatay geçişte not ortalaması önemli iken bölümler arasında taban puan geçerli. Farklı puan türünden başka bir bölüme de geçebilirsiniz. Bunun için de bu puan türünden de puanınızın hesaplanmış olması gerek. Geçmek istediğiniz bölüme en son giren öğrencinin puanına eşit ya da daha yüksek puanınız olmalı. Eğer eşit ağırlık programıyla örneğin hukuk okuyorsanız ve sayısal puanınız da hesaplandıysa mühendislik okuyabilirsiniz. Yeter ki aranan taban puan şartını tutturun.

PİŞMAN OLANA GERİ DÖNME HAKKI

Bölüm değiştirdikten sonra pişman olanların da bir kez geri dönme hakkı bulunuyor. Hazırlıktan son sınıfa dek istediğiniz anda başvuru yapabilirsiniz. Kayıt dondurmuş olsanız da yararlanabiliyorsunuz. YÖK'ün aldığı son kararla artık bahar döneminde de programlar arası yatay geçiş yapma hakkı bulunuyor. 

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yatay Geçiş Haberleri