Aralarında doçent, mimar ve mühendisin de bulunduğu mağdurların yüzde 80’inin üniversite mezunu olduğu ortaya çıktı.
Kendilerini polis, başkomiser, cumhuriyet savcısı gibi tanıtarak vatandaşları dolandıran şebekelerin tuzağına en çok "eğitimli" kişilerin düştüğü ortaya çıktı. Para/kontör dolandırıcılığına mağdur olan kişilerin yüzde 80'inin üniversite mezunu çıkması dikkat çekti.
SMS UYARISINA RAĞMEN
Emniyet Genel Müdürlüğü, değişik kılıklara bürünerek vatandaşlar üzerinde psikolojik baskı kuran dolandırıcılara karşı toplumun yeterince bilgilendirilmesi-bilinçlendirilmesi için strateji değiştirirken, mağdurlar üzerinde de farkındalık anketi yaptı. Genel müdürlük, Ankara'da kendilerini başkomiser ve savcı olarak tanıtan dolandırıcılara bin 500 ile 3 bin 300 TL arasında para kaptıran 15 mağdur üzerinde anket uyguladı. Polis, mağdurların 7'si ile yüzyüze, 9'u ile telefonla görüştü. Araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Aralarında Yardımcı Doçent, mimar, mühendis gibi kişilerin bulunduğu mağdurlardan 12'nin üniversite mezunu olduğu belirlendi.
Polis, 15 mağdura önceden hazırladığı soruları yöneltti. Mağdurların hepsinin kamu spotlarını izlediği ve cep telefonlarına uyarıcı SMS mesajlarının geldiği anlaşıldı. Mağdurlar, "Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamazı rağmen bizi arayan kişilerin polis, savcı olduğuna inandık. O an sanki basiretimiz bağlandı" dediler.
'14 YIL HAPİS YATAR' TEHDİDİ
15 mağdurdan 8'inin eşleri ile yapılan "konferans" yöntemiyle tuzağa düşürüldüğü belirlendi. Buna göre, kendilerini Mamak Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele biriminden komiser ve başkomiser olarak tanıtan dolandırıcılar ağlarına düşürdükleri mağdurun eşini telefonla arayıp, "Telefon kayıtlarından eşinizin PKK terör örgütüne yardım-yataklık ettiği gözüküyor. Eşinizin böyle bir şey yapmadığını biliyoruz. Operasyon yapmazsak eşiniz tutuklanacak ve 7-14 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Eşinizi kurtaracağız. Prosedür gereği savcının talimatıyla evinizde arama yapacağız" diyor.
SAVCILIĞIN GÜVENLİ HESABI
"Sizin masum olduğunuzu biliyoruz. Bir ekibimiz şuan evde. Prosedür gereği evinizde arama yapılacak" diye devam eden konuşda kullanılan "Polis arkadaşlar burada" cümlesine kandıklarını belirten mağdurlar, "Savcılığın güvenli hesabına parayı yatırın. Operasyon sonrası devlet paranızı size iade edecek" dendiğini söyledi. Kandırılan 15 mağdurun bin 500 ile 3 bin 300 TL arasında değişen parayı dolandırıcıların hesaba yatırdığı belirlendi.
4 MİLYON TL BLOKE EDİLDİ
2009-2012 yılları arasında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, iletişim araçlarını kullanarak korkutma/ikna yoluyla nitelikli dolandırıcılık (para/kontör dolandırıcılığı) suçlarından 895 zanlı hakkında adli işlem yapıldı. Yakalanan 895 zanlıdan 496'sı tutuklandı. 11 ilde düzenlenen 12 farklı operasyonda dolandırılmak istenen 4 milyon TL bloke edilerek, zanlıların banka/ATM'lerden çekmesi engellendi. Dolandırıcıların suçtan elde ettiği 2 milyon TL'lik mal varlığına de mahkeme kararı ile el konuldu.
Savcı ve polis para talep etmez
Emniyet Genel Müdürlüğü, en çok eğitimli kesim ve kamu personelinin dolandırıcılık mağduru olması üzerine harekete geçti. Üniversitelerin Sosyoloji ve Psikoloji Ana Bilim Dalları'ndaki öğretim üyeleri ile görüşüldükten sonra GSM hatlarına gönderilen SMS mesajlarının içeriği değiştirildi. Daha önce, "Sizi arayarak hattınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını beyan edip, para göndermenizi talep edenlere inanmayınız, para havalesi yapmayınız" denilen SMS mesajları psikologların önerisinden sonra, "Hiçbir polis, savcı ve kamu görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155'i arayın" olarak değiştirildi.
HABER: KAMİL ELİBOL