Üniversite sınavı için bir stratejiniz var mı?

Faruk ARDIÇ
Katsayı farkı ortadan kalktı, rekabet de arttı. Hazırlık aşamasında alanlara yönelik küçük stratejiler artı puan sağlıyor. Sayısalda YGS Türkçe soruları getirisi fen bilimleri soruları getirisine yakın değerde. Tercihlerinde hukuk olacak adaylar, LYS Türk Dili ve Edebiyatı testine önem vermeli. Dil alanında ise dil alan bilgisi ve Türkçe daha avantajlı.

Üniversite hazırlık sürecinde olan öğrenciler için girecekleri sınavlar aynı zamanda bir taktik sınavıdır. Her öğrencinin özel sınav stratejileri olabileceği gibi bazı ortak stratejiler de bulunmaktadır. YÖK, katsayı farkını eşitledi. Ortaöğretimde farklı alan mezunlarının puanları hesaplanırken, başarı puanları aynı katsayı (0,12) ile çarpılacak. Bu durum tercihlerde talep farklılaşmalarına neden olabilecek. Hazırlık aşamasında alanlara yönelik uygulanacak küçük stratejiler adaylara artı puan sağlayacaktır.

Sayısal alan stratejisi;

Sayısaldan hazırlanan öğrenciler için en çok getirisi olan ders, YGS ve LYS'de toplam 90 soru ile matematiktir. Matematik testinin soru sayısı 120 olup tüm gelen sorular arasında % 36 orana sahiptir. Matematik dersine dair eksik bir konu, sonraya bırakılmamalıdır.

Sayısal alandan hazırlanan öğrenciler için bilinmeyen diğer nokta ise YGS Türkçe soruları getirisinin YGS Fen bilimlerinde soruların getirisine yakın bir değerde olmasıdır. Bu bakımdan sayısalcı öğrencilerin mutlaka Türkçe dersine ağırlık vermeleri avantajlarına olacaktır.

Tercihlerinde tıp, diş hekimliği, eczacılık, moleküler biyoloji, beslenme ve diyetetik gibi sağlık bölümlerine yer verecek adaylar için MF-3 puanına Türkçe dersinin % 11, sosyal bilimlerin % 7, geometri testinin % 5, biyoloji testinin % 15 ağırlığı vardır. Bu durumun puan getirisine de etkisi gözlenmektedir. Örneğin MF-3 puan türünde YGS Sosyal Bilimler testinde 40 soruda getirisi ortalama 36 puan iken, LYS Geometri testinde 30 sorudaki getirisi ortalama 18 puan olmaktadır.

Tercihlerinde YGS-2 puanıyla hemşirelik, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, kimya öğretmenliğine yer verecek adaylar için 1 Fen sorusunun getirisi, 1,5 matematik sorusunun getirisine eşdeğer. Bu alanda adaylar Türkçe ve sosyal bilimler testini matematik ve fen bilimlerindeki yapamadıkları soruların telafisi için kullanabilir.

Eşit ağırlık alan stratejisi;

Katsayı eşitlenmesi ve hukuk fakültelerinin çok talep edilmesinden dolayı Eşit Ağırlıktan hazırlanan gruba bir miktar daha önceden alanı sayısal olan öğrencilerin yönelmesi bekleniyor.

Bu alandaki öğrenciler için favori dersler matematik ve Türk dili ve edebiyatıdır. Sınava hazırlanırken matematik ağırlıklı konu tekrarı yapmaları ve en azından bir tane Türk dili ve edebiyatına yönelik bir kaynak bitirmelerinde fayda vardır.

Tercihlerinde hukuk olacak adaylar için, LYS Türk dili ve edebiyatı testinin getirisi en fazla. YGS ve LYS soru sayıları göz önünde bulundurulduğunda TM-2'de, 160 puan Türkçe ve Türk dili testinden gelirken, matematik testlerindeki soruların toplam getirisi 115 puan olmaktadır.

Sözel ve dil alan stratejisi;

Sınava giren adayların yaklaşık üçte ikisi sözelden olmasına rağmen, üniversite kontenjanlarının üçte ikisi sayısal alandaki öğrencilere yöneliktir. Bu sene özellikle matematikten sıkıntısı olanın eşit ağırlıktan sözel alana geçeceği düşünülürse sözel tercihi yapacak adayların daha stratejik çalışmaları, zamanı daha verimli değerlendirmeleri gerekmektedir.

Dil alanından hazırlanan adaylar için dil puan türüne göre, öncelikle dil alan bilgisi ve sonra da Türkçe dersi önemli olmaktadır.

*FEM Dershaneleri Rehberlik Yayın Kurulu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.