Ülkemiz uygarlıkların kesiştiği, merkezi bir yerdedir. Anadolu geçmişten günümüze yerleşmenin ve ve iskanın olduğu bir yerdedir. Akdeniz ve Karadeniz’i birbirine bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazlarına hakim olan Türkiye, Asya ve Avrupa ülkeleri arasında köprü durumundadır.
Türkiye, Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi görmektedir. Aynı zamanda Türkiye'nin dünya üzerindeki konumu, bölge devletleri ile ticari ve kültürel faaliyetlerinin gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Ülkemiz; ticaretten sanayiye, turizmden ulaşıma birçok alanda bölge ülkeler arasında bir kesişim merkezidir. Görüldüğü gibi ülkemizin coğrafi konumu çok önemli bir noktada yer almaktadır.
Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler, diğer denizlere açılmak için İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçmek zorundadırlar. Güney sınırlarımıza baktığımızda Türkiye, zengin petrol yataklarına sahip ülkelere komşudur. Bu komşuluk ülkemize stratejik önemler sağlamaktadır.
Ülkemiz zengin yer altı ve yer üstü kaynakları ile büyük tarımsal üretim potansiyeline sahip bir ülkedir. Dünyadaki enerji kaynaklarının %70’i ülkemizin yakın çevresindeki ülkelerde bulunmaktadır. Orta Asya, Yakın Doğu ve Hazar Denizi zenginlikleri, Avrupa’ya ulaşmak için ülkemiz doğal köprü durumunda olacak, ülkemizin güvenliği bütün ülkeler için önemli hale gelecektir.
Bir ülkenin kaynaklarını verimli şekilde değerlendirmesi o ülkenin ekonomisini geliştirir. İhracat oranlarının yüksekliği de dış ticareti güçlendirir. Ekonomisi güçlü bir ülke dünya üzerinde daha çok söz sahibi olur. Türkiye, çevresindeki bölge devletlerle ekonomik iş birliği yaparak bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır.