Gonggi, geleneksel olarak beş veya daha fazla üzüm büyüklüğünde küçük çakıl kullanılarak oynanan popüler bir Koreli çocuk oyunudur . Günümüzde çocuklar çakıl bulmak yerine renkli plastik taşlar satın alıyor. Tek başına veya arkadaşlarla oynanabilir. Taşlara gonggitdol denir. Oynamak için sadece birkaç taş ve düz bir yüzey gerektiğinden, oyun hemen hemen her yerde herkes tarafından oynanabilir. Eşdeğer bir oyun Nepal'de de vardır ve 'gatti' olarak bilinir. Bu oyun Güney Hindistan'da özellikle Tamilnadu ve Kerala'da oynanır. Buna "kallu" (taşlar anlamına gelir) denir. aynı kurallar sadece çakıl taşı kullanarak oynamaları için geçerlidir. Türkiye'de 5 taş anlamına gelen "5 taş" olarak da bilinir.
Beş Taş Oyunu - Artvin
Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır.
Oyun esnasında, oyuncu taşı düşürürse veya yerdeki taşı alamazsa oyundan çıkar ve oyun oynama sırası diğer oyuncuya geçer. Oyuncular yere oturarak oynarlar.
Kurayla belirlenen birinci kişi oynamaya başlar. Taşlardan birini eline alır, havaya doğru atar, o havada iken diğer taşlardan birini eline alıp havadaki taşı tutması gerekir, tabi bunu yaparken seri olması gerekmektedir.
Taşları önce birer birer, sonra ikişer, üçer ve dörderli gruplar halinde toplar ve bir sonraki aşamaya geçer.
Bir sonraki aşamada, oyuncu işaret parmağını orta parmağın üzerine koyarak elini köprü yapar. Öteki oyuncunun seçtiği taşa değdirmeden tüm taşları bu köprüden geçirir. Bu şekilde de taşları toplarsa bir sonraki aşamaya geçer.
Son aşamada ise taşların tümünü havaya atıp elinin tersiyle tutar ve bunları da fırlatılıp bu kez avuçla yakalar. Avucunda ne kadar taş varsa o kadar sayı kazanır.