Uhud Savaşı’nda Müslümanların zafer kazanamamasının nedenleri nelerdir

Uhud Savaşı’nda Müslümanların zafer kazanamamasının nedenleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Uhud Savaşı, Bedir Savaşı’ndan sonra yaşanan bir savaştır. Kuranı Kerim’de Ahzab Savaşı olarak geçmekte ve Ahzab Suresi bulunmaktadır. Uhud Savaşı, Uhud Dağı’nın eteklerinde gerçekleşmiştir. Müslümanlar ve Müşrikler arasında olmuştur.

Savaş taktiği açısından Peygamber (a.s.), bir tepeye okçular yerleştirmiş ve yerlerini terk etmemelerini söylemiştir. Uhud Savaşı Müslümanların lehine devam ederken, okçular nasıl olsa yendik diyerek yerleri terk etmişlerdir. Bu durumda Müslümanları bu şekilde gören müşrikler atağa geçmişlerdir. Tepenin ardından gelen ikinci kuvvetler ile kaçan kuvvetler arasında kalan Müslümanlar ağır bir yenilgi almışlardır. Peygamber (a.s.) da savaşta yaralanmıştır. Dişi kırılmıştır.

Mekkeli Müslümanlar ve müşrikler arasında 23 Mart 625 yılında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın yapıldığı yer olan Uhud dağının adını taşımaktadır. Zorlu bir mücadele olan Uhud Savaşı’nda Hz. Hamza ile birlikte 70 sahabe şehit olmuştur. Peygamber Efendimiz ise ciddi yara almıştır. Uhud Savaşı hicretin sonraki 3. yılda Şevval ayında yapılan bir savaştır. Uhud dağı tepelerine yerleştirilen okçu birliklerin yerlerini erken terk etmeleri savaşta Müslümanların yenilgiye uğramasına neden olmuştur.

Hz. Muhammed (s.a.v), Uhud Dağı’nın konumuna göre savaş stratejisi geliştirdi. Bu stratejide müşriklerin gücü sayısı ve nasıl bir yol izleyecekleri dikkate alındı. Uhud Dağı ordunun sırtını yasladığı bir dağ oldu. Ayneyn Tepesine ise 50 kişilik bir okçu grup yerleştirildi. Bu okçu grup Uhud ve Ayneyn arasındaki vadiden gelebilecek düşman gücüne karşı orduyu koruyabileceklerdi.

Savaş tüm hızıyla devam ederken okçular Müslüman ordusunu korumaktaydı. Allah Resulü özellikle okçuların kendisinden emir almadan yerlerini terk etmemelerini tembih etmişti. Şiddetli savaşın sonunda Müslüman ordusu kazanarak toparlanma hazırlığı içerisine girmekteydi. Savaş ganimetleri toplanmaya başlamıştı.

Okçuların başında olan Abdullah arkadaşlarını uyarmasına karşılık okçu birliğin çoğunluğu da savaş ganimeti toplamaya katıldı. Ayneyn tepesinde sadece Abdullah ve 7 kişi kalmıştı. Bunu gören müşrikler bir fırsat ele geçirdiklerini fark ettiler. Ayneyn tepesinden tekrar saldırdılar. Birçok ibretlik hikâye barındıran Uhud Savaşı’nın en can alıcı noktası ise burası olmaktadır. İki ateş arasında kalan Müslüman ordusu Uhud Savaşı’nda büyük bir yenilgi aldı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri