Uçak Mühendisi, uçakların tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi konularında çalışan kişidir.
Uçak Mühendisleri;
• Yapımı düşünülen uçağın taslağını, ön projelerini hazırlar,
• Uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin daha ekonomik olacağına karar verir, bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar,
• Üretimin planlanmasını, ürünün istenen kalite ve nitelikte üretimini sağlar,
• Fabrikada ve yer istasyonlarında teknisyenlerin çalışmalarını denetler,
• Yapım sonrası uçuş tecrübelerini planlar, uçuşlara bizzat katılarak yapılan uçağın gerçekte işleyişini gözler.
Uçak Mühendisi olmak isteyenlerin, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, matematik-fizik konularına ilgi duyan ve bu alanda başarılı, yaratıcı, tasarım gücü yüksek, insanlarla iyi ilişki kurabilen, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Meslek elemanları kısmen kapalı yerde, kısmen açık havada çalışırlar. Çalışma ortamları kirli, yağlı, gürültülü olabilir. Yönetici kademelerinde bulundukları zaman büro ortamında çalışırlar.
Uçak mühendisliği eğitimi üniversitelerin Havacılık ve Uzay Mühendisliği Fakültesi ile Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği bölümünde verilmektedir.
Uçak Mühendisleri, Türk Hava Yollarında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (Kara ve Hava Kuvvetleri Ana Bakım Üsleri), Makine Kimya Endüstrisi Kurumunda, TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinde (TAl) ve özel hava yollarında işletme ve bakım mühendisliği görevini yürütür. Günümüzde kısıtlı olan iş ve çalışma alanlarının her geçen gün teknolojinin gelişimine bağlı olarak artması beklenmektedir.
Benzer Meslekler;
- Havacılık ve Uzay Mühendisi
- Elektronik Mühendisi
- Üretim Mühendisi
- Makine Mühendisi