Daha çok hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Türkler, kuraklık, salgın gibi tabiî olayların etkisiyle göç etmek zorunda kalmışlardır. Otlakların yetersiz kalması veya nüfusun artması, Türkleri, iklimi ve coğrafyası uygun yeni bölgelere sevk etmiştir.
Tarih boyunca göçebe yaşam tarzıyla öne çıkan Türklerin Orta Asya'dan göç etme nedenleri göç eden Türk topluluğuna göre farklılık gösterir. Türk göçlerinin nedenleri destanlara da konu olmuştur. Orta Asya'da Türk göçlerini ekonomik nedenler, sosyal nedenler ve siyasi nedenler olarak sınıflandırmak mümkün.
Ekonomik nedenler: Göçebe bir toplum olan Türklerin en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır. İklim değişikliği ve buna bağlı olarak boy göstermeye başlayan kuraklıklar sonucunda Türkler hayvanlarını besleyecek otlaklar bulmakta zorlanmaya başlamıştır. Yine kuraklık yüzünden tarım arazilerinin iyice azalması ve tarımsal üretimin azalması Türkleri tarım ve hayvancılığı sürdürebilecekleri coğrafyalara göç etmeye zorlamıştır.
Sosyal nedenler: Orta Asya'da Türk nüfusunun hızla artması imkanların azalmasına da neden olmuştur. Kuraklığın artmasıyla yükselen Türk nüfusu Orta Asya'da rahatça yaşayamaz olmuştur. Bunun yanında bir de salgın hastalıkların ortaya çıkması Orta Asya'da hayvancılığı ve günlük yaşamı iyiden iyiye zorlaştırmıştır.
Siyasi nedenler: Türklerin her zaman başka topraklar ele geçirme, geniş coğrafyalara yayılma düşünceleri olmuştur. Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünün en önemli nedenlerinden biri de özellikle Çinliler, Kitanlar ve Moğollar tarafından Türk boylarına yapılan baskılardır. Özgürlüklerine çok düşkün olan Türkler tüm bu nedenlerin sonucunda başka coğrafyalara göç etmiş ve uygarlıklarını diğer coğrafyalarda güçlendirip büyütmeye çalışmışlardır.