Orta asyada bulunan Türk devletlerinin çok çeşitli din anlayışları olmasına rağmen genellikle gök tanrı inancına sahiplerdi. Burada ise son olarak Göktürk Devleti’nin yıkılmasından sonra Türkler, çeşitli bölgelere dağılmış ve farklı kültürler ile dinlerin etkisine girmişlerdir.
Karahanlılar, İdil-Volga Bulgar Devleti’nden sonraki ilk Müslüman Türk devletidir. İlk Türk devleti olarak islamiyeti kabul eden genel bilinenin aksine idil- Volga bulgarlarıdır. Karahanlıların, 10. yüzyıl başlarında İslam dinini benimsemeleri, Türklerin tarihinde bir dönüm noktasıdır. Orta Asyada bulunan bu devlet diğer Türk devletlerini etkilemiştir ve bundan sonra İslam, Türklerin büyük bir çoğunluğunun dini hâline gelmiştir. Özellikle de Osmanlı ve Selçuklu döneminde İslam dininin koruyucusu haline de gelmiştir Türkler.
Türklerin İslamiyete geçisi ise Abbasiler devletiyle olmuştur. Abbasiler Türklerle birlikte 750 yılında Emevi devletini yıktılar. Bu olaydan sonra Araplarla Türkler arasında bir yakınlaşma oldu. Dini aktarımın ilk başlangıcı bu olaydır denilebilir.
751 yılında ise Abbasilerle Çinliler arasında Talas Savaşı adı verilen savaşta Türklerin Abbasilere çok yardımları oldu. Böylece Türklerle Araplar arasındaki yakınlaşma arttı. Türkler İslam’ı kendi dinlerine yakın buldular. Bu sebeple de İslam dinini seçmeleri çok hızlı gerçekleşmiştir.