Talas Savaşı, 751 yılında Karluk Türkleri, Abbasiler ve Çin arasında gerçekleşen muharebedir. Günümüz Kırgızistan sınırları içerisinde bulunan Talas nehri çevresinde olduğundan bu ismi alan savaş yaklaşık beş gün boyunca devam etmiştir. Türk - Islam tarihi açısından oldukça önemli bir savaştır.
Karluk Türkleri bu savaşta bir Islam devleti olan Abbasi devletini desteklemiş bu doğrultuda Orta Asya'dan Anadolu'ya ilerlemeyi amaçlayan Çin tehdidine karşı konmuştur.
Talas Savaşı sonucunda Türk ve Arap birlikler Çin birliklerini bozguna uğratmışlardır. Bu doğrultuda Çin'in Türkistan topraklarındaki baskısı son bulmuştur. Birlikte savaşan Türk ve Islam birlikleri arasında yaşanan kültürel alışveriş Türklerin bu dönem sonrasında bölükler halinde Islamiyet'i seçmelerine zemin hazırlamıştır. Bunun haricinde Çin birliklerinden alınan esirlerden Çin teknolojileri hakkında bilgiler alınmıştır.
Türklerin İslamiyeti’i kabul etmesinde 751 yılında yaşanan Araplarla Çinliler arasında gerçekleşen Talas Savaşı etkili olmuştur. Talas Savaşı sonrasında da Arapların kültüründen etkilenen Türkler, İslam’ı kabul etmeye başlamışlardır. Türk şehirleri kurulmuş ve Türklerin askeri ve siyasi gücünden de olumlu anlamda yararlanılmıştır. Türklerin İslam’ı kabul etmesinde Talas Savaşı etkili olmuştur.