Türkiye'de soya fasülyesi nerede yetişir, il il en çok soya fasülyesi ekimi yapılan bölgeler hangileridir

Türkiye'de soya fasülyesi nerede yetişir, il il en çok soya fasülyesi ekimi yapılan bölgeler hangileridir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Türkiye'de soya fasülyesi nerede yetişir, il il en çok soya fasülyesi ekimi yapılan bölgeler hangileridir

Ödev cevabı kısaca : Türkiye’de soya fasulyesi yetiştiriciliğinin tarihi yeni sayılabilecek bir süre önce başlamıştır. Buna göre ülkemizde bu bitkinin yetiştiriciliğine ilk adım 1930 tarihinde atılmıştır. Bundan sonraki yıllarda ise üretici teminatıyla devam edilmiştir. Türkiye’deki soya üretimi farklı bölgelere yayılmış durumdadır. Ancak üretimin % 85 gibi büyük bir kısmı Adana ve Osmaniye tarafından karşılanmaktadır.

Bol suya ihtiyaç duyan soya fasulyesi, Karadeniz kıyıları dışındaki yerlerde sulamayla üretilmektedir. Türkiye’de tarımı 1930’lu yıllarda başlayan bu ürünün, uzunca bir süre tek üretim alanı Karadeniz’in kıyı kesimi olmuştur. Yağ üretiminde kullanılmaya başlanınca soya yetiştiriciliğinde Akdeniz’in kıyı kesimi ilk sıraya geçmiştir. Türkiye’deki toplam soya üretiminin yarısından fazlasını Adana gerçekleştirir. Mersin ve Samsun da soya üretiminde ilk sıralarda yer alır. Önemli bir besin maddesi olan soya, Akdeniz ve Ege kıyılarında ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri