İnsan yerleşimleri arttıkça hayvanların yaşam alanları daralıyor. Diğer yandan pek çok hayvan çeşitli nedenlerle insanlar tarafından öldürülüyor. Peki Türkiye'de hangi hayvanlar tehlike altında? İşte Türkiye'de nesli tükenmekte olan hayvanlar...
- Vaşak; Yırtıcı türlerden biri olan vaşaklar, ülkemizde görülüyor ancak geçmişe göre varlıkları tehlike altında. Çanakkale, Kastamonu, Artvin, Siirt, Hakkari, Bitlis, Bingöl, İzmir, Muğla, Antalya ve Bolu'da halen görülen vaşaklar, yasak olmasına rağmen postları için avlanmaktadır.
- Leopar; Geçmişte Türkiye'nin neredeyse her yerinde bulunan leoparlar, artık nadiren görülüyor. Son olarak 17 Ocak 1974'te Ankara'nın Beypazarı ilçesine bağlı Bağözü Köyü yakınlarında görülen leopar, köylülerce vurularak öldürülmüştür.
- Hazar Kaplanı; Türkiye'nin Irak sınırına yakın bölgelerinde bulunan hazar kaplanı, son olarak 1970 Şubat'ında görülmüştür. Hakkari, Uludere'de görülen bu kaplan türü vurularak öldürülmüştür.
- Yaban Kedisi; Ülkenin kuzey ormanlarında yoğun olmak üzere, az miktarda da batı ve güney bölgelerinde görülen yaban kedisi, halen varlığını sürdürmektedir. Bu tür tavşan ve kemirgenleri avlayarak varlığını sürdürmektedir.
- Asya Yaban Eşeği; Irak ve İran sınırına yakın bölgelerde, yarı sulak bölgelerde yaşayan Asya yaban eşeği, halen varlığını sürdürmektedir.
- Çengelboynuzlu Dağ Keçisi; Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun dağlık, sarp bölgelerinde (Kaçkar, Munzur, Tendürek ve Süphan Dağları, Erzurum ve Bingöl arasındaki engebeli bölgeler, Tekmen ve Eleskirt bölgeleri) yaşayan bu hayvanların sayısı günden güne azalmaktadır.
- Kızıl Akbaba; Türkiye'de neredeyse yok denecek kadar az olan bu tür, özellikle hayvancılığın yaygın olduğu alanlarda yaşarlar. Bozkır ve makilik alanlarda görülen kızıl akbabanın en yaygın görüldüğü yerler Toros ve Ilgaz Dağları'dır. Öte yandan Çoruh ve Dicle vadilerinde, Ankara ve Eskişehir'de de görülmektedir.