Bir kişinin yaşadığı topluma uyum sağlayabilmesi, çevresindeki kişilerle doğru ve güzel iletişim kurabilmesi işin dilini ve özelliklerini öğrenmelidir. Türkçe dersinin önemi kişilerin topluma uyum sağlaması ve geçmişine bağlı kalması adına önemlidir.
Ülkenin geleceği olan çocuklara Türkçe öğrenmeyi kazandıracak becerileri oluşturmak için derslerin verilmesi şarttır. Zorunlu eğitimde ve ilerleyen öğrenim hayatında Türkçe dersi alan öğrencilerin dilini öğrenmesi ve kullanması kolaylaşacaktır. Öğrencilerin okul başarısını etkileyen en önemli faktör dildir. Dili doğru kullanamayan ve anlamayanların diğer derslerden başarılı olması beklenemez.
Türkçe Dersinin Mantığı Nedir?
Türkçe dersi alacak öğrencilerin konu dağılımları doğru şekilde yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu bu konuda çalışmalar yaparak, Türkçe dersi öğretmenlerinden fikir alarak konu dağılımı oluşturmuştur. Doğru sıralama ile öğrencilerin dil öğrenimi hızlanmaktadır. Öncelikle anlam bilgisine ağırlık verilir. Kitaplarda sorular cevapları ile birlikte verilir genelde. Türkçe konuları 5.sınıftan başlanarak 8.sınıfın sonuna kadar eksiksiz verilir.
5.sınıfta anlam bilgisi adına temel oluşturulur. 6.sınıfta isimler verilerek öğrenim alanı genişletilir. 7.sınıfta fiiller konusuna geçilirken 8.sınıfta filimsiler, çatı gibi daha detaylı konular işlenir. Konu dağılımı yaparken öğrencilerin öğrenme süreçleri göz önünde bulundurulur.
Türkçe Dersinde İşlenen Konular ve Bu Konuların İçerikleri
Türkçe dersinde planlı ve programlı bir ilerleme ile tüm konular sağlıklı bir şekilde öğrenilebilir. Bunun için de Türkçe dersinin gruplandırılması ve bu gruplandırma çerçevesinde konuların işlenmesi gerekmektedir. Bu gruplandırma şu şekilde yapılabilir:
Yazım bilgisi:
- İmla kuralları
- Noktalama işaretleri
- Anlatım bozuklukları
- Ses bilgisi
Anlam bilgisi:
- Sözcükte anlam
- Cümlede anlam
- Paragrafta anlam
Dilbilgisi:
- Sözcük türleri
- Yapı-şekil bilgisi
- Cümle bilgisi
Edebi türler ve söz sanatları:
- Söz sanatları
- Edebi türler
- Şiir bilgisi
Bu gruplama haricinde kompozisyon yazma, okuma, anlama da çok önemlidir.
Çocukların Ders Defteri Tutmaları Önemlidir.
Akıl unutur ama yazı unutmaz diye bir söz vardır. Çocuklar öğretmen anlatırken işitsel olarak öğrenirler. Yazarken görsel olarak tekrarlarlar, etkinliklerle birlikte öğrenimini tamamlarlar. Kılavuz kitaba göre işlendiğinde konularda eksik kalmaz. Kılavuz kitabında Türkçe ve dilbilgisi anlatılırken birden anlam bilgisine veya farklı konulara geçebiliyor.
Defter tuttururken çocukların kafasının karışmadan ilerleyebilmesi için defterlerini ikiye böldürmek faydalı olacaktır. Defterin bir kısmı anlam ve ses bilgisine ayrılır. Diğer kısmına ise dilbilgisi yazılır. Böylece konu bütünlüğü sağlanarak ilerlenir. Defterlere kısaca yazdırılan konular çocukların öğrenimini kolaylaştırır.