Türk sinemasında canlandırılan Battal Gazi karakteri

Türk sinemasında canlandırılan Battal Gazi karakteri hakkında bildiklerinizi anlatınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1971 yapımı film, Atıf Yılmaz'ın çektiği tek Battal Gazi filmidir. Cüneyt Arkın ilk kez bu film ile Battal Gazi rolünü canlandırmıştır. Özdemir Arıtan'a ait olan romandan uyarlanan filmin senaryosunu Atıf Yılmaz ve eşi Ayşe Şasa birlikte hazırlamıştır. Filmde başrol Battal Gazi karakterini canlandıran Cüneyt Arkın'ı Abdurrahman Palay seslendirmiştir. Filmdeki karakterleri seslendiren diğer sanatçılar arasında Abdurrahman Palay, Toron Karacaoğlu, Gülen Kıpçak, Agah Hün, Kemal Ergüvenç ve Alev Koral gibi sanatçılar bulunmaktadır.

Battal Gazi Destanı, Malatya serdarı olan babasının intikamı peşinde koşan Battal Gazi'nin yaşadıklarını konu edinmektedir. Hikâyesinde babasının katillerinin izinde mücadele eden Battal Gazi'nin macera ve aşk konulu hikâyesi aktarılmaktadır. 1966 tarihli Battal Gazi filminin ardından 1971'de çekilen bu film sonrasında birkaç yıl içinde pek çok devam filmi farklı yönetmenlerce çekilmiştir.

Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi, 8. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir liderdir. Malatya Serdarı Hüseyin Gazi'nin oğludur. Annesi Saide Hatun Türk asıllıdır. Battal Gazi Malatya'da doğmuştur. Doğduğu ve yaşadığı evin yeri halen mevcuttur. Yıkıntı halinde korunmaktadır. Uzun yıllar halka yemek dağıtılan hayrat yeri olarak kullanılmıştır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bahsedilmektedir. Malatya'da doğduğu yere kendi ismi verilmiştir. Annesi Saide Hatun ile eşi Zeynep Hanım'ın ve iki oğlunun ve Torunu Vaiz Baba Türbeleri'de Malatya(Battalgazi)'dedir. Amcası Hasan Gazi'nin Türbesi İse Malatya Darende'de bulunmaktadır. Battal Gazi Destanı'nda ve halk hikâyelerinde, Emeviler zamanında Arap ordusuyla birlikte İstanbul'u kuşattığı anlatılmaktadır. Kuşatma hem denizden hem karadan yapılmış, fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Destanda Battal'ın düşmanı, Arap komutanına oyun oynayıp kuşatma başladığında İstanbul'a geçerek imparatorluğunu ilan eden İmparator Leon'dur. Arap tarihinde II. İstanbul kuşatmasının tarihi 717-718 olarak belirtilmektedir. Bizans tarihindeki veriler de bu tarihi doğrular niteliktedir. Ayrıca Bizans tarihinde İmparator III. Leon'un tahta çıkma tarihi 717 olarak belirtilmiştir, bundan dolayı destandaki Leon'un İmparator III. Leon olma olasılığı üzerinde durulmaktadır. Destanda Battal Gazi'nin kuşatma sırasında yirmili yaşlarında olduğu söylendiği için, Battal Gazi'nin doğum yılının 690-695 civarı olmasının olası olduğu düşünülmektedir. Battal Gazi'nin 740 yılındaki Afyon (Akroinon) Savaşı'nda öldüğü konusunda tarihçiler mutabakata varmışlardır. Battal Gazi 740 yılında Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi yakınlarında savaşta aldığı yara sebebiyle şehit olmuştur. Anadolu'da İslam'ın yayılmasına büyük katkıları olmuştur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri