Türk-İslam Medeniyetinde Bilginler Metni Cevapları
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 134 Cevapları
Minyatürleri inceleyiniz. Minyatürlerde yer alan insanlar ne yapıyor olabilirler? Sizce minyatürler hangi döneme aittir? Neden?
Türk-İslam medeniyetini oluşturan bir çok alim bu döneme damga vurarak 9. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar bilimsel gelişmelere öncülük etti. Bu süreçte Müslüman bilginler deney ve gözleme dayalı bilimsel araştırmalar yaparak astronomi, coğrafya, matematik, tıp, kimya, fizik gibi bilim dallarında önemli buluşlar yaptılar. Birinci minyatürde tıp, üçüncü minyatürde ise astronomi ile ilgili çalışmaların yapıldığını görürüz.
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 135 Cevapları
Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı defterinize yazınız.
Avrupa, bilimsel çalışmalar açısından karanlık bir dönemdeyken Müslüman bilim insanları bilgiye, deneysel uygulamalarla ulaşarak bilgiyi insanların hayat kalitesini artırmak için kullandılar. Her biri canlı birer ansiklopedi olan Müslüman araştırmacılar, bulgularını büyük bir hızla yazıya aktarmakta, ciltler dolusu kitaplar, geniş kütüphaneleri doldurmaktaydı. Bu medeniyetin altın çağı, yani 8. yüzyıl ve 13. yüzyıl arasında kalan dönem, geçmiş dönemlerin bilgilerini yok olmaktan kurtarıyor, değiştiriyor, yeni keşifler ilave ederek daha geniş ve zengin bir hâlde tüm dünyaya yayıyordu…
1. Orta Çağ’da Avrupa medeniyeti ile Türk-İslam medeniyeti arasındaki farklılıklar nelerdir? Tartışınız?
İslam kültürü, yaklaşık olarak 700 yılından 1300 yılına kadar ekonomik, sosyal ve bilimsel alanlarda büyük bir gelişme gösterdi. Bu gelişimin etkisiyle Helenistik dönem ile Rönesans arasında bir köprü görevi üstlendiğini söylemek mümkün. Bu dönemde İslam dünyası, Batı dünyasında daha avantajlı bir konuma sahipti. İslam dünyasında çok yoğun bir ticaret vardı. Böylece Çin ve Hindistan kültürüyle bağlantı kurulmuştu. Ancak XII. yüzyıldan itibaren bilim ve teknoloji alanında Avrupa gelişmeye başladı.
2. Müslümanlar bilimsel gelişme sürecine hangi katkıları yapmışlardır? Tartışınız?
“(Müslümanlar), yapabilecekleri keşiflerin, kendilerine ne büyük faydalar sağlayacağını ve insanların hayatında ne kadar kapsamlı etkiler yapacağını başlangıçta anlamışlardı. Metal sanayii ve teknik aletler alanlarında, son derece değerli keşifler yaptılar. Metal karışımları ve boyaları keşfettiler. Damıtma, esans çıkarma ve optik camlar yapma usullerini keşfettiler.
3. “İnandığını ispatla!” ifadesi ne anlama gelmektedir? Tartışınız?
Cevap: İnanmak, her insanın doğasında olan bir husustur. İnsan birbirlerinden farklı olarak çeşitli bilgilere inanabilirler. İnanmak bir fikre, hisse sahip olmak demektir. İnandığını ispatla demek, inanılan hususları somut delillerle göster, ikna et ve inandır demektir. İnsanın inandığı konularda ispata başvurması inandığı konuların gerçekçiliğini ve inanırlığını artırır. İnsanların da kendisi gibi inanmalarına yardımcı olur. İspat olmadıktan sonra inanılan şeyler yok olup gidebilir.
4. Avrupa’da bilimin gelişmesinde Müslümanların rolü nedir?
Cevap: İslam ülkelerindeki bilimsel başarıların Avrupa üzerindeki etkisi, 10. yüzyılın sonlarından itibaren hissedilmeye başlanmıştı. Fakat gerçek anlamda etkilenme, bilim ve felsefe eserlerinin Arapçadan Latinceye çevrildiği 12. yüzyılda görüldü. Bu çeviri sürecinin iki büyük iletim hattı ve merkezi, Sicilya ve Toledo (İspanya) oldu. 16. ve 17. yüzyıllarda İslam dünyasındaki bilimsel ve entelektüel yaratıcılık sönmüş durumdaydı. Fakat ilginçtir ki, bu yüzyıllar, Avrupa’nın İslam dünyasındaki bilimden en çok etkilendikleri asırlar oldu. Çünkü bilimsel devrimin başladığı bu asırlarda Avrupa, daha önce optikte, matematikte, astronomide ve diğer alanlarda özümsemekte yetersiz kaldığı İslam dünyasındaki bilimsel başarıları değerlendirmeye ve yükseltmeye artık daha hazır durumdaydı. Avrupa’daki yeni bilimsel çağın doğuşu, İslam dünyasındaki bilimden ayrı düşünülemez.
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 137 Cevapları
Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilginler daha çok hangi alanlarda çalışmalar yapmıştır? Neden?
Cevap: Matematik, astronomi, felsefe, fizik ve tıp gibi alanlarda özellikle büyük buluşlar ve araştırmalar gerçekleştirmişlerdir.
Konuda tanıtılan bilginlerin hangi çalışmalarının bilimsel gelişme sürecine daha çok katkı yaptığını düşünüyorsunuz? Tartışınız.
Cevap: Özellikle tıp alanında İbn-i Sina’nın çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünmekteyim. Çünkü tıpta çığır açan bir bilim insanıdır. Modern tıbbın babası kabul edilmektedir.
Siz bir bilim insanı olsaydınız hangi alanda çalışmalar yapmayı düşünürdünüz? Neden?
Cevap: Ben bilim insanı olsaydım özellikle genetik alanında çalışmalar yapmak isterdim. Çünkü hastalıklara son vermenin tek yolu insan genetiğinde yer alan hatalık genlerini ortadan kaldırmaktır. Bundan dolayı bu alanda çalışmak isterdim.
7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 138 Cevapları
Ders kitabında tanıtılanlar dışında Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilginlerden dört tanesini araştırınız. Bu bilginlerle ilgili edindiğiniz bilgilerden yararlanarak tarih şeridini kronolojik olarak doldurunuz.
Adı: Farabi
Yaşadığı yıllar: 870-950 yılları arası
Çalışma yaptığı bilim dalları: Felsefe, mantık, astronomi, müzik
Bilime yaptığı katkılar: Felsefe alanındaki çalışmalarıyla “birinci öğretmen” kabul edilen İlk Çağ filozofu Aristo’dan sonra “ikinci öğretmen” olarak tanındı.
Adı: İbn-i Heysem
Yaşadığı yıllar:(ö. 1038 ?)
Çalışma yaptığı bilim dalları: Fizik, matematik gibi alanlar
Bilime yaptığı katkılar: Fotoğraf makinesinin geliştirilmesinde önemli yeri olan “karanlık oda” da deneyler yaptı.
Adı: İbn-i Sînâ
Yaşadığı yıllar: (ö.1037)
Çalışma yaptığı bilim dalları: Tıp, felsefe, matematik, astronomi, kimya gibi farklı bilim dallarında iki yüzden fazla eser verdi
Bilime yaptığı katkılar: En önemli çalışmalarını tıp alanında yaptı. Mikroskobun icadından önce mikropların hastalıklara neden olduğunu buldu. Tıp alanında bilimsel deneylere önem vererek ilk defa sonda aletini kullandı ve damar içi şırıngasını yaptı.
Adı: el-Cezerî
Yaşadığı yıllar: (ö.1206 ?)
Çalışma yaptığı bilim dalları: Çağımızda birçok alanda kullanılmaya başlanan robotların ve otomatik makinelerin ilk örneklerini yaptı.
Bilime yaptığı katkılar: Kısa adı “Kitabü’lHiyel” (Mekanik Araçlar Kitabı) olan eserinde kendi icadı olan su saatleri, otomatik kontrol düzenleri ve fıskiyeler gibi aletlerin çalışma prensiplerini açıkladı