Turist rehberi ne iş yapar

Yeni yerleri ve kültürleri öğrenmeye istekliyim diyorsanız, üstelik ülkemizi yabancılara tanıtabileceğinize inanıyorsanız bu mesleğe ait açıklamaları okumanızı öneriyoruz.

Turist Rehberi yerli ve yabancı turistleri yurt içi ve yurt dışında görülmeye değer yerlere götüren, onlara bu yörelerin tarihi, kültürel, doğal ve diğer özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi veren, turistlerin sorunlarının çözümüne yardımcı olan kişidir.

Turist Rehberi;

  • Yabancı turistlerin yurda girişleri sırasında, Türk turistlerin yurtdışı gezilerinde gümrük işlemlerinde yardımcı olur,
  • Turistlerin sağlık belgeleri, kambiyo ve döviz işlemleri, kredi kartları, haberleşme gibi gezi ile ilgili işlemlerine yardım eder,
  • Hastalık, yaralanma, ölüm vb. her türlü sağlık sorunlarının çözümünde ilgili yerlerle bağlantı kurar,
  • Turistleri gezi programında yer alan müzeler, tarihi binalar, antik kentler, doğal güzelliği olan yerlere götürür ve bu yerlerin özelliklerini tanıtır,
  • Turistleri gidilen yere özgü yemek, halkoyunları, müzik gibi kültür ürünlerini tanıyabilecekleri yerlere götürür,
  • Gezi sırasında ihtiyaç duyulduğunda ilk yardım yapar.

Turist Rehberi olmak isteyenlerin en az bir yabancı dili çok iyi konuşabilmesi, yeni insanlarla tanışmaktan hoşlanması, gezmeyi sevmesi, değişiklikten hoşlanması, insanlarla kolay iletişim kurabilmesi, nazik, güvenilir olması, bir grubun sorumluluğunu üstlenebilecek güven ve cesarete sahip olması, düzgün ve anlaşılır diksiyona sahip kişiler olması gerekir.

Turist Rehberleri, otel, motel, müze, restoran, tapınak gibi kapalı ortamlarda, ören yerleri, sit alanları, antik yerleşim merkezleri, dağlık bölgeler gibi açık havada çalışırlar. Meslek genellikle seyahat etmeyi gerektirmektedir. Çalışma zamanı belli değildir, tam zamanlı, yarı zamanlı, gece, hafta sonu ve mevsimlik çalışılabilir. Meslek sahipleri yerli ve yabancı turistlerle, otel, motel, restoran personeliyle, tur operatörleriyle, enformasyon memurlarıyla iletişimde bulunurlar.

Mesleki eğitim üniversitelere bağlı turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksekokulunda Turizm Rehberliği bölümünde verilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığının Ülke Çapında ve Bölge Çapında olmak üzere iki türde açtığı profesyonel turist rehberliği kursları ile de mesleğin eğitimi verilmektedir.

Turist Rehberleri Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı birimlerinde, özel turizm şirketlerinde, seyahat acentelerinde iş bulabilirler. Bu meslekte yabancı dil bilgisi çok önemlidir. Günümüzde İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yaygın olarak kullanılan dillerde Turist Rehberi bulmak daha kolayken, Japonca, Rusça gibi dillerde Turist Rehberi sayısı daha azdır. Bu nedenle bu dilleri bilen Turist Rehberine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

DGS sınavında başarı olan öğrenciler;

  • Turizm İşletmeciliği,
  • Turizm Rehberliği,
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği,
  • Seyahat İşletmeciliği,

4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilme şansları vardır.

Turist Rehberliği bölümü mezunu ne iş yapar

Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü yemekleri, müzikleri, eğlence yerleri hakkında bilgi sağlar. Turist Rehberliği mezunlarının çoğunluğu, aşağıdaki yerlerde yer almayı tercih etmektedirler.

  • Ulaşım Firmaları,
  • Tur Şirketleri,
  • Turizm Organizasyon Şirketleri

Turist rehberliği maaşları ne kadar

Kamu alanında ise bakanlık ve taşra teşkilatında görev yapar. Yeni mezun rehber asgari ücret seviyeden maaş alırken, çalıştığı şirkete göre 2 bin 500 TL’ye kadar rakam yükselmektedir. Bazı tur şirketlerinde orta ve üst düzey rehberler 4 bin TL civarında maaş almaktadır. Aynı şekilde yurt dışında görev yapan rehberler ise 5 bin TL ve üzeri maaş almaktadır.

Benzer Meslekler;

  • Tur Operatörü
  • Enformasyon Memuru

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri