Tüm canlılar, yapılarını oluşturan maddelerin tamamını kendi üretemez. Tüm canlılar, yapılarını oluşturan maddelerin yalnızca bir kısmını kendileri üretebilir.
Yeşil bitkiler klorofil taşır bu nedenle kendi besinlerini kendileri üretebilir ancak tüm canlılar bu özelliğe sahip değildir.
İnsanlar da vücutlarında olan bazı bakteriler sebebiyle vitamin üretebilir. Ancak ihtiyacı olan tüm maddeleri üretemez. İnsanlar ve diğer canlılar ihtiyacı olan bazı maddeleri dışarıdan besinler yoluyla alır.
Canlılar tüm ihtiyacı olan maddeleri kendileri üretebilseydi sürekli yenilenirler ve ömürleri fazlasıyla uzardı.
Canlılar yapılarını oluşturan maddelerin bir kısmını kendi bünyelerinde üretebilirler. Özellikle klorofil taşıyan yeşil bitkiler fotosentez yaparak kendi besinlerini kendileri üretirler. Tüm canlılar yapılarını oluşturan maddelerin tamamını üretemezler.
İnsanlarda da bazı bakteriler sayesinde insan vücudunda vitaminler de üretilmektedir. Fakat protein, yağ ve karbonhidrat gibi yapılar dışarıdan alınmaktadır. Tüm canlılar bu bakımdan yapılarını oluşturan maddelerin tamamını kendi üretemez. Tüm canlılarda kendi yapılarını oluşturan maddeleri üreten bir yapı olsaydı sürekli olarak yenilenme söz konusu olurdu. Bu da canlıların ömürlerinin çok uzun olmasına neden olurdu. Nitekim kendi besinini üreten canlılarda bu böyledir. Fakat bütün canlılarda protein sentezi söz konusudur.