Ne kadar çok hidrojenize olursa o kadar da katılaşır. Bu haliyle de doğallıktan çıkıp sentetikleşir.
Yapay olarak oluşturulabilen trans yağlar dışında bir de doğal trans yağ asitleri mevcuttur. Mesela; bazı geviş getiren koyun, kuzu, inek gibi hayvanların işkembelerinde, süt ve etlerinde de az miktarda trans yağ asidi bulunmaktadır. Fakat bu trans yağ asitleri doğal olarak oluştuğu için sentetik trans yağla karıştırılmamalıdır. Bu yağların zararı yoktur. Hatta doğal olduğundan birçok faydası da vardır.
Bunların dışında bir diğer trans yağ oluşumu da yağların yüksek sıcaklıklarda sürekli olarak ısıtılması ve kızartılması ile oluşmaktadır.
Trans yağlar hangi besinlerde bulunur?
Trans yağlar hazır gıda besinlerinde, margarinlerde, işlenmiş yiyeceklerde, ticari kızartma yağlarında oldukça fazla tüketilmektedir. Hazır patates kızartmalarında, cipslerde, krakerlerde, bisküvilerde, çikolatalarda, gofret ve benzeri besinlerde lezzeti daha fazla artırdığından tercih edilmektedir. Diğer yağlara göre trans yağların ömürleri daha uzundur ve oda şartlarında besinler içerisinde katılaşarak hapsolmaktadır. Fast food sektörünün bu kadar talep görmesinin bir sebebi de trans yağlardır. Bazı margarinlerde, katı yağlarda ve fırınlanmış besinlerde bulunduğu göz ardı edilmemelidir.
Nelere dikkat etmeliyiz?
Hazır paketlenmiş ürünlerde, pastane ürünlerinde ve lokanta yemeklerinde fazla miktarda trans yağ olmamasına özen göstermeliyiz. Etiket bilgisi olan ürünlerde “hidrojenize yağ”, “hidrojene nebati yağ” ve “hidrojene bitkisel yağ” gibi trans yağ kullanıldığını belirten ibarelere dikkat edilmelidir.
Trans Yağın Zararları neler?
Kanser ve obezite bilinen zararlarındandır. Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatarak diyabete sebebiyet vermekte ve vücutta lipoprotein A miktarını artırarak kalp hastalıklarını oluşturmaktadır.
Sonuç olarak; köşe bucak sentetik trans yağlarla hazırlanan yiyeceklerden kaçmalıyız. Aldığımız hazır gıda paketlerinin üzerinde yazılanlara çok dikkat etmeliyiz!..