Taşıt yolunu şeritlere ayırarak araçların düzenli ve güvenli bir şekilde seyretmelerini sağlamak amacıyla kaplama üzerine çizilen çizgilerdir. Ayrıca park yeri olarak ayrılmış alanlarda araçların yerini belirlemek, yayaların güvenliğini sağlamak, sürücüleri yaklaşan tehlikelere karşı uyarmak amacıyla çizilen yol çizgileri de vardır. Şeritleri ayıran yol çizgileriyle yaya geçitleri beyaz, gerekli görülmesi hâlinde sarı boya ile çizilir. Yazılar, işaretler ve park yasağını gösteren çizgiler durumuna göre beyaz, sarı veya kırmızı boya ile çizilir. Yol çizgilerinin çiziliş şekline göre anlamları şöyledir:
Devamlı yol çizgisi: Bu çizgi boyunca hiç bir sebeple soldaki şeride geçilemez ve şeridin üzerinden gidilemez. Üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde en sağdaki şeride geçme durumu bu kuralın dışındadır.
Kesik yol çizgisi: Bu çizgi, kurallara uyulmak şartıyla araçlar tarafından geçilebilir anlamı taşır.
Kesik ve devamlı yol çizgisi: Yan yana çizilmiş kesik ve devamlı çizgilerin bulunduğu yol kesimlerinde, araca en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi, taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı anlamındadır. Yan yana iki devamlı yol çizgisinin bulunduğu kesimlerde, karşı yönden gelen trafik için ayrılmış olan yol kısmına geçilemez.
Park yeri çizgileri: Park yeri olarak ayrılmış alanlarda araçların duracakları yerleri belirlemek üzere çizilen çizgilerdir.
Yaya geçidi çizgileri: Yayaların karşıya güvenle geçmelerini sağlamak üzere taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir.
Yazılar ve işaretler: Sürücülerin gidiş yönlerine göre yapmak zorunda oldukları hareketleri göstermek amacıyla taşıt yolu üzerine yazılan yazılar ve çizilen işaretlerdir.
Park yasağı çizgileri: Araçların park etmelerinin yasaklandığı kesimlerde bordür taşlarına çizilen çizgilerdir.