Trafik kazaları sonucu ekonomik kayıplara yol açan başlıca durumlar şunlardır:
Verimli yaşlardaki nüfusun trafik kazasına uğramaları, yaralanmaları, engelli kalmaları, ölümleri ve iş gücü kaybı: Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucunda en çok can kaybı ve yaralanma, aktif çalışan nüfusu oluşturan 25-64 yaş aralığı içerisinde meydana gelmektedir. Bu kapsamda özellikle kalifiye iş gücünün kaybedilmesi ve kazazedelerin kalıcı iş göremezlik durumu nedeniyle emekliye ayrılmaları, ekonomik büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkilemektedir.
Sağlık harcamalarının artması: Yaralanma ve kazaya bağlı kalıcı olabilecek bedensel hasarların tedavisi sağlık harcamalarını artırmaktadır. 2021 yılında toplam 430 204 kaza meydana gelmiştir. Kazalar dolayısıyla yapılan sağlık harcamaları ise her geçen yıl daha da artarak ülke ekonomisine yük olmaktadır.
Kazaların trafikte sıkışıklığa yol açması: Trafik kazaları sonucunda yolların kapanması, diğer sürücüler, itfaiye, ambulans vb. hareketliliğin aksaması ve genel olarak trafiğin yavaşlamasına yol açar. Kazalar ve sıkışıklık sonucunda ortaya çıkan zaman kaybı ve gecikmeler, ekonomik açıdan olumsuz etkiler yaratmaktadır. Trafiğin aksaması saat başı çalışan bireylerin ücret kayıplarına, sürücülerin daha fazla yakıt harcamasına, dolayısıyla çevre kirliliğinde artışlara yol açacaktır. Bu durum da hem toplum sağlığını hem de ekonomik refahı olumsuz etkilemektedir.
Maddi hasarların oluşması ve kamu harcamalarının artması: Kaza sonucu araç, yol, trafik ışık ve tabelaları, bariyerler gibi unsurlarda maddi hasarlar meydana gelmekte ve bu unsurların tamir ve bakımı ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
Kasko, zorunlu trafik sigortası ve hayat sigortası gibi sigorta harcamalarının artması: Kaza sonucu hem sigorta sahibinin hem de hasar verilen karşı tarafın hasarları karşılandığından ve buna ilave olarak ödenen tazminatlar, ekonomik maliyetleri artırmaktadır.