Uzmanlara ve ilgili kurumlara danışılmadan yapılan kanuni değişiklikler nedeniyle YÖK’ün de işin içinden çıkamadığı anlaşıldı.
Yeni yılla birlikte binlerce öğrenciyi mağdur eden katlamalı harç uygulamasında yaşanan krizin perde arkası aralandı. 2011’de YÖK Kanunu’nda değişiklik yaparak katlamalı harç uygulamasını getiren AK Parti, gelen tepkiler üzerine uygulamayı 2015’e erteledi.
Bugün'ün haberine göre; Geçtiğimiz yıl kasım ayında AK Parti’nin Meclis’e getirdiği Torba Yasa ile öğrenci harçları yeniden düzenlendi. Ancak uzmanlar çıkarılan kanunun eksik, yanlış ve çelişkilerle dolu olduğuna dikkat çekti. İlgili kurumların ve uzmanların elinden geçmeden Meclis’e sunulan ve komisyonlara da verilen önergelerle madde sayısı şişirildikçe şişirilen Torba Kanun mantığının öğrenci ve velilere faturasının ağır olduğunu vurguladı.
KATLAMALI HARÇ
2011’te getirilen katlamalı harç uygulamasının Torba Yasa ile 19 Kasım 2014’de kaldırıldığını belirten uzmanlar, haberlerde yer aldığı gibi bir dersi 2’den fazla alan ya da süresi içinde mezun olamayan öğrencilerden yüzde 300’e kadar fazlasıyla harç alınmasının artık mümkün olmadığına işaret etti.
Torba kanunun ne getirdiğini değerlendiren uzmanlar 6569 Sayılı Kanun’la YÖK Kanunu’nun 46’ncı maddesinde yapılan değişiklikle bir dersi 2’den fazla alan öğrencilerden bahsetmediğine dikkat çekti. Buna göre öğrenci bir dersi ilk defa da alsa 4 defa da alsa ödeyeceği harç aynı.
3-4 KAT ARTIŞ
Okulu süresi içinde bitiremeyenler ise eğer 4 yıllık bir fakülteyi öğrenci 4 yıl içinde bitiremezse kalmış olduğu her bir ders için %50 fazla ayrıca harç ödeyecek. Örneğin mühendislik okuyan bir öğrenci 4 yılda mezun olamadığında 5’nci yıl için o dönemin harcını aynen ödeyecek, ayrıca aldığı dersin harcını yüzde 50 fazlasıyla ödeyecek. Örneğin 30 TL olan ders başına harcı 45 TL olarak ödeyecek.
Bu noktada harçların 3-4 kat arttığı haberlerinin yanlış olduğunu kaydeden uzmanlar, kanunun eski halinin yürürlükteymiş gibi haberler yapıldığını belirtti.
KAYITLI DEĞİLSE YÜZDE 50’Lİ ZAMLI HARÇ
Uzmanlar, kanunun ‘daha önceki süreler dikkate alınmaz’ şartının ciddi sorunlar getirdiğini vurguluyor. YÖK kanununa göre harcını süresinde ödemeyenler kayıt yaptıramıyor. 2014-Güz döneminde kayıtlı öğrencilerin daha önceki öğrencilik süreleri sıfırlandığı için 2014 Güz döneminde kayıt yaptırmayanlar 2015-Bahar döneminde yüzde 50 fazla harç ödeme ile karşı karşıya kaldı.
KANUN ÖĞRENCİLİK SÜRESİNİ SIFIRLADI
Uzmanlar başka bir noktaya da işaret etti. Buna göre süresinde mezun olamayan öğrencilere yönelik yüzde 50 fazla harç ödenmesi 4 yıllık fakülte okuyan öğrenciler için en erken 2018-Bahar döneminde başlayacak. Dolayısıyla şu an için fazla harç ödemeden mağdur olma durumu yok. Çünkü Torba Kanun’da harç ücretlerinin belirleneceği eğitim sürelerinin hesaplanmasında daha önceki geçen sürelerin dikkate alınmayacağı belirtiliyor.