İnsanlar biliyorsunuz ki bol bulduğu bir şeyi düşünmeden kullanır. Özellikle bu kullanım onlara hiçbir şeye mal olmuyorsa, ya da maliyeti çok önemli değilse israfa yönelmeye daha eğilimlidirler.
Sorunu çözme yolundaki ilk adım, en temelden insanlara eğitimle "nasılsa bol var, senelerce yeter" gibi bencil bir bakış açısı yerine bilinç kazandırmak olacaktır.
Sonrasında ise su tüketiminin daha iyi bir denetime tabi tutulması gerekir. Bugün şehirde yaşayan insanımız, su ülkemizde ucuz olduğu için kullanımına pek dikkat etmez. Kırsalda yaşayıp tarımla uğraşanlar arasında ise kaçak su kullanımının ve yer altı kaynaklarının tarım alanı sulanmasında izinsiz kullanımının yaygın olduğu görülmektedir. Kırsalda denetimi sıkılaştırırken kentte belki de hanelere su tüketim payı biçilmeli, bu sınırın aşılması halinde metre küp başına kullanım ücreti artırılmalıdır.
Ayrıca hepimiz evde, dışarıda ufak birkaç şeye dikkat ederek enerji tasarrufu sağlayabilir. Birkaç öneri olarak:
- Sık ama daha kısa duşlar alın.
- Bulaşıkları elde yıkamak yerine makine kullanın.
- Çamaşır makinesini dolmadan kullanmayın.
- Çamaşır makinelerindeki "zamandan tasarruf" sağlayan kısa programlar yerine ekonomik uzun programları tercih edin. Zamanınız bol, su israf etmek yerine azıcık bekleyiverin.
- Tıraş olurken, diş fırçalarken muslukları açık bırakmayın.
- Su tesisatınızda sızıntı varsa, musluklarınız damlatıyorsa en yakın zamanda tamir ettirin.
- Az kirletilmiş suyu geri dönüştürebilirsiniz. Mesela mutfakta meyve sebze yıkamak için kullandığınız suyla bahçe sulayabilir, sifon yerine tuvalette kullanıp tasarruf sağlayabilirsiniz.