Toplum, amaçsızca bir araya gelmiş sıradan insan kalabalığı değildir. Toplum; başta kendi kendini korumak ve varlığını sürdürmek üzere birçok temel çıkarını gerçekleştirmek için iş birliği yapan, bir toprak parçası üzerinde yaşayan, ortak kültürel değerleri benimseyen insanlardan oluşur. Bir toplumda yaşayan insanları birleştiren bazı temel değerler vardır.
1) Vatan ve Ülkü Birliği: Her millet, sınırları uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş bağımsız bir toprak parçası üzerinde yaşar.
2) Bayrak ve İstiklâl Marşı: Bayrağımız ve istiklâl Marşı’mız en önemli manevi değerlerimizdendir. Bu değerlerimiz vatanımızın bağımsızlığının, milletimizin özgürlüğünün, birlik ve bütünlüğünün simgesidir.
3) Hürriyet ve Bağımsızlık: Hürriyet ve bağımsızlık, her milletin önem verdiği temel değerlerdendir.
4) İnsan Haklarına Saygı: Her insanın doğuştan sahip olduğu bazı temel haklar vardır. Yaşama, mal mülk edinme, düşünme, inanma, inançlarının gereğini yapma, düşüncelerini özgürce ifade edebilme, özel yaşamın gizliliği bunların başında gelir.
5) Millî Seciye Kavramı ve Atatürk: Her milletin olduğu gibi bizim milletimizin de kendine has bazı özellikleri vardır. Bu özellikler genel olarak dinî, ahlaki değerlerimizin, örf ve âdetlerimizin etkisiyle oluşur.