Atıklar, kullanılan şeylerin arta kalan işe yaramaz ve genelde pis olan kalıntılarıdır. Tıbbi müdahalede kullanılan malzemeler de hastalık taşıyan ve kirli olan tehlikeli atıklar kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle özel bir şekilde toplanmakta ve imha edilmektedir.
Tıbbi atık ile temas edilmemesi gerekir. Çünkü kalıcı, bulaşıcı, kronik hastalıkların yaşanmasına sebep olabilir. Yaralanmalara, zedelenmelere de neden olabilir. Bunda kesici ve delici malzemelerin de tıbbi atık olmasında etkisi bulunmaktadır.
Tıbbi atıklar hastanelerde özel olarak toplanmakta, ayrıştırılmakta ve özel toplama sistemleri sayesinde toplanarak imha edilmektedir. Bu nedenle de tıbbi atıklarla temasa geçilmemesi gerekmektedir.
Tıbbi atık; hastanelerde, kliniklerde, doğumevlerinde, dispanserler, sağlık ocakları ve bunun gibi sağlık merkezlerinde oluşan atıklardır. Bu atıklar, insan ve çevre sağlığını önemli ölçüde tehlikeye atmaktadır.
Tıbbi atıklar, çoğunlukla hastalıklara neden olabilecek toksik maddelerden oluşmaktadır. Başlıca tıbbi atıkları sıralayalım:
- Kan bulaşmış önlükler, kıyafetler
- Önlük, eldiven ve kullanılmış ameliyat kıyafetleri
- Diyaliz sonucu ortaya çıkan atıklar
- Bakteri ve virüs dolu hava filtreleri
- Enjektör iğneleri
- Biyolojik deneylerde kullanılan kobay hayvanların bedenleri vs.
Tıbbi atıklar, özellikle üzerinden belli bir süre geçtiği zaman bir mikrop yuvasına dönüşebilir. Bu sebep ile bu atıkların çevreye yayılması veya insanlar ile temas edebilecekleri yerde bulunması son derece zararlı ve tehlikelidir.