Teyemmüm: Hükmi temizlik, su ile yapılır. Ancak su ile temizlik imkânı olmadığında toprakla yapılır. Teyemmüm, su bulunmadığı veya suyu kullanmaya imkân olmadığı zaman hadesten temizlenmek niyetiyle toprakla veya toprak cinsinden temiz bir şeyle yüz ve kolları mesh etmektir. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim'de teyemmümün farz olduğunu şu şekilde beyan etmiştir: “…Eğer hasta veya bir yolculuktaysanız yahut sizden biriniz tuvalet ihtiyacından yahut kadınlarınızla cimadan sonra su bulamazsanız temiz bir toprakla yüzlerinize ve ellerinize mesh edin (teyemmüm alın). Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır.” (Nisa suresi, 43. ayet) Teyemmüm, temiz toprakla veya toprak cinsinden (kum, alçı, tuğla gibi) bir maddeyle yapılır. Şâfii mezhebine göre teyemmüm sadece toprakla yapılır.
Teyemmümün farzları ikidir:
1 - Niyet.
2 - Elleri temiz toprağa iki kere vurarak, yüzün ve kolların tamamını meshetmek. Birinci vuruşta yüz, ikincisinde de kollar meshedilir.
Teyemmümün sünnetleri nelerdir
1- Toprağa avucun içini koymak.
2- Avuçları toprak üzerinde ileri ve geri çekmek.
3- Avuçta toprak varsa, toprak kalmayıncaya kadar, iki eli, baş parmakları ile birbirine çarpmak.
4- Elleri toprağa koyarken parmakları açmak.
5- Besmele ile başlamak.
6- Önce yüzü, sonra kolları mesh etmek.
7- Abdest alır gibi, çabuk yapmak.
8- Misafir bir mil [1920 metre] içinde su bulunduğunu bilirse, araması farz, zan ederse sünnettir.
9- Önce sağ, sonra sol kolu mesh etmek.
10- Elleri, toprağa vurarak, kuvvetle koymak.
11- Kolları aşağıda anlatılan şekilde mesh etmek.
12- Parmakların arasını mesh etmek ve bunu yaparken yüzüğünü oynatmak.
Teyemmüm, abdest ve gusül için bir kolaylıktır. Dinimizde, toprak ile teyemmüm de, su ile temizlenmek gibidir. Dinimiz bir çok kirliliğin toprak ile temizlenebileceğini açıkça bildirmekdedir.